Norra ja Rootsi ei kiirusta jätkama AstraZenecaga vaktsineerimist (1)

Copy
AstraZeneca koroonavaktsiin.
AstraZeneca koroonavaktsiin. Foto: AFP / Scanpix

Norra ja Rootsi teatasid neljapäeval, et nad ootavad veel, enne kui taasalustavad AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamist, kuigi Euroopa Ravimiamet (EMA) kinnitas selle turvalisust ja tõhusust.

EMA kinnituse järel teatasid Saksamaa, Prantsusmaa, Hispaania ja Itaalia, et jätkavad AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamist.

Norra terviseinstituut teatas neljapäeval, et «võttis teadmiseks» EMA seisukohad, kuid peab lõpliku järelduse ja otsuse tegemist veel ennatlikuks.

Instituut lubas esitada oma juhtnöörid järgmise nädala lõpuks.

«Vaktsineerimised AstraZenecaga jäävad peatatuks, kuni meil on täielik pilt olukorrast,» ütles terviseinstituudi direktor Camilla Stoltenberg meediale.

Naaberriik Rootsi teatas samuti, et ei kiirusta vaktsineerimise taasalustamisega.

«Me uurime infot, mis sisaldub (EMA) uurimuses ning me loodame, et saame järgmisel nädalal otsustada parima viisi selle vaktsiini kasutamiseks tulevikus,» ütles Rootsi peaepidemioloog Anders Tegnell.

Rootsi tervishoiuvõimude teatel suri üks inimene pärast AstraZeneca koroonavaktsiini saamist, kuid tema surma ei seostata otseselt vaktsiiniga.

Varem neljapäeval väitis üks Norra meedikute rühm, et oli leidnud seoses AstraZeneca vaktsiini ja veretrombide vahel patsientidel, kes olid raskelt haigestunud või surnud mõni päev pärast esimese vaktsiinisüsti saamist.

Norra meedia ütles, et need tulemused on värsked ja EMA ei olnud neid arvesse võtnud.

Euroopa Ravimiameti hinnangul on AstraZeneca vaktsiin turvaline ja tõhus ega suurenda veretrombi riski. 

«Komitee on jõudnud teaduslikule järeldusele: see vaktsiin on turvaline ja tõhus viis kaitsta kodanikke Covid-19 vastu,» ütles Euroopa Ravimiameti (EMA) juht Emer Cooke neljapäeval pärast ameti ohutuskomitee uurimist. 

«Komitee järeldas samuti, et vaktsiin ei ole seotud trombemboolia või verehüübe juhtude üldise riski tõusuga,» märkis ta. 

Cooke lisas, et EMA ei saa siiski «lõplikult välistada seost haruldaste verehüübe juhtude ja vaktsiini vahel» ning eksperdid soovitavad tõsta arstide ja vaktsineeritavate teadlikkust võimalikest riskidest.

Ravimiamet soovitas lisada vaktsiinivoldikuisse nende juhtumite kirjelduse, et tervishoiutöötajad ja patsiendid oleksid neist haruldastest trombidest teadlikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles