USAs sündis esmakordselt Covid-19 antikehadega laps

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Lõuna-Floridas elav naine, kes töötab tervishoiutöötajana, sai esimese Moderna vaktsiini 36. rasedusnädalal. Kolm nädalat hiljem sünnitas ta terve lapse, kelle vereproov näitas Covid-19 antikehade olemasolu. See oli esimene teadaolev juhtum Ameerika Ühendriikides kui vaktsiini saanud ema vastsüninud lapsel on avastatud Covid-19 antikehad, kirjutas CBS News eelmisel nädalal. See annab lootust viiruse paremaks ja kiiremaks ohjamiseks. 

Pfizer/BioNTechi vaktsiiniuuringus osalenud naistest 20 jäid uuringu ajal rasedaks, mitte ühelgi neist ei esinenud perinataalses perioodis tüsitusi, ega raseduse katkemist, kirjutab Forbes. Uuringud näitasid, et vaktsineeritud naise rinnapiima kaudu kandusid vaktsiini antikehad edasi emalt lapsele. Samuti on tähendatud, et naistel, kellel olid Covid-19-ga nakatudes rohkem sümptomeid, oli kõrgem antikehade tase. Samuti oli kõrge antikehade tase nende vastsündinud lastel.

On teada, et Covid-19 vastased antikehad kanduvad emalt lapsele rinnapiima või nabanööri kaudu, kuid jääb selgusetuks, kas nendest antikehadest piisab ägedate infektsioonide ennetamiseks. Selle, kui palju antikehi peab lapse kehas olema, et teda viiruse eest kaitsta, peavad määrama edasised uuringud. Antikehad võivad pakkuda teatud kaitset, kuid siiski väärivad imikud ja väikelapsed vaktsineerimist Covid-19 vastu nii nagu teetanuse, läkaköha ja difteeria vastu.

Sel nädalal alustas Moderna 6000 lapse vaktsineerimise uuringut, mille käigus hinnatakse 6 kuu kuni 11 aastaste lastele vaktsiini ohutust ja efektiivsust. Samuti on praegu käimas Pfizer/BioNTechi vaktsiinide uuringud 4000 lapseootel naise seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles