Immunoloog: viirust võivad lühikese aja vältel levitada ka vaktsineeritud (4)

PM Tervis
Copy
Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson.
Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson. Foto: Kristjan Teedema

Koroonaviiruse antikehad võiksid kaitsta vähemalt aasta pärast viiruse vastu vaktsineerimist või haiguse põdemist, nentis Tartu ülikooli molekulaarimmunoloog Pärt Peterson. Viirust võivad aga professori sõnul levitada lühikese aja vältel ka koroonaviiruse vastu vaktsineeritud inimesed, vahendab ERR.

Kui viirust satub organismi korraga piisavalt palju, võib piisata sellest organismi esialgsest kaitsest jagu saamiseks ja koroonaviirus hakkab end ülemistes hingamisteedes paljundama. «Üks-kaks päeva on teoreetiline võimalus, et kui inimene on teistega tihedas kontaktis, annab ta selle viiruse edasi. Mõne päevaga surub immuunsüsteem selle alla ja edasikandumist enam ei toimi,» selgitas professor saates «Uudis+».

Kuigi vaktsiinid on uued, ei tohiks lasta Petersoni sõnul end sellest heidutada — neid on süstitud kümnetele miljonitele. Samuti tuleb tema sõnul meeles pidada, et sarnaselt teistele vaktsiinidele on neil omad kõrvalmõjud ja need pole ka 100 protsenti efektiivsed.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles