Talving: Põhja-Eesti haiglad on pea täis, alustatakse patsientide transporti mujale (2)

PM Tervis
Copy
PERHi ülemarst Peep Talving
PERHi ülemarst Peep Talving Foto: Pilt videost

Haiglaravi vajavate Covid patsientide juurdevool Põhja regiooni haiglatele on ületamas sealset ravivõimekust.

 

 

Põhja meditsiinstaabi juhi prof Peep Talvingu sõnul on hetkel üleriigiline koostöö hädavajalik. «Olukorras, kus epidemioloogiline kese on Põhja-Eestis, on meie regiooni haiglad pea täis. Lõuna regioonis on haiglaravi vajadus hetkel madalam ja õnneks saavad Lõuna meditsiinistaabi haiglad meile appi tulla,» ütles prof Talving.

Juba täna alustatakse kiirabidega koostöös patsientide transporti Tallinnast Lõuna regiooni haiglatesse. «Koostöö meditsiinistaapide vahel on väga hea – suur aitäh meie kolleegidele lõunast, et nad koheselt saavad võtta enda peale osa ravikoormust siit haiguse epitsentrist,» ütles Talving.

Põhja-Eesti regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonnas oli eelmise ööpäeva jooksul 35 Covid nakkusega haiget, kellest hospitaliseeriti 15 haiget. Täna hommikul oli regionaalhaiglas lausa 152 Covid patsienti, nendest 128 Covid osakondades ja 24 Covid intensiivravikohtadel.

Terviseameti hommikuse raporti kohaselt on Põhja regiooni haiglates 507 patsienti ja Lõuna regiooni haiglates 185 patsienti. Seda arvestades on vajalik osa Põhja regiooni patsiente suunata Lõuna regiooni haiglatesse. Vastavad kokkulepped on tehtud Põhja ja Lõuna meditsiinistaapide kiirabide, haiglate ja terviseameti vahel.

Talvingu sõnul viivad kiirabid esmalt patsiendid ikka oma hospitaliseerimispiirkonna haiglate erakorralise meditsiini osakondadesse. «EMO arstid teevad patsiendi esmase läbivaatuse ja annavad oma hinnangu haiglaravi vajadusele,» sõnas Talving ja lisas: «Seejärel otsustatakse transpordi ja haigla valiku üle ning kiirabi viib patsiendi sinna, kus tema jaoks on voodikoht olemas.» Esialgne plaan hõlmab patsiente, kes vajavad ravi tavaosakonna tasemel.

Kokkuleppel Lõuna meditsiinistaabi juhi prof Joel Starkopfiga algab patsientide transport Lõuna regiooni haiglatesse juba täna ja kestab kuni Lõuna regiooni haiglates on võimekust patsiente vastu võtta, või kuni Põhja regioonis surve väheneb ja tekib piisavalt vakantsi patsientide raviks.

«Täname patsiente ja nende lähedasi mõistva suhtumise eest,» ütles prof Talving. Tallinna haigetele tagatakse transport tagasi saatvasse haiglasse või koju, kui olukord Põhja haiglates paraneb.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles