Professor Maimets: arvatavasti jääb nii, et muudame vaktsiine ja kohaneme (1)

PM Tervis
Copy
Tartu Ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets.
Tartu Ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

See, et efektiivsed koroonavaktsiinid töötati välja rekordkiirusel, oli suur teaduse võit, kuid töö jätkub, et muteeruva viiruse vastu ka vaktsiine pidevalt muuta, ütles ERRi «Esimeses stuudios» Tartu ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets.

Maimetsa sõnul näitavad andmed, et praegused Euroopa ravimiameti (EMA) poolt heakskiidetud vaktsiinid toimivad eri koroonaviirustüvede vastu erinevalt. 

«Me peame õppima viirusega elama, see päris ära ei kao, aga me suudame seda kontrolli all hoida. Nagu gripile, teeme igal aastal väheke erinevaid vaktsiine. Õnneks see (Pfizeri ja Moderna vaktsiini) RNA tehnoloogia lubab kiiremini orienteeruda ümber ühelt mutatsioonilt teisele. Ma arvan, et selle peale me (tulevikus) jäämegi, et muudame vaktsiine ja kohaneme,» rääkis Maimets.

Segadused AstraZeneca vaktsiini ümber, eriti eapiiri puhul, on Maimetsa sõnul tavapärane teaduse praktika — kui paar kuud tagasi öeldi, et Astra Zenecat ei soovitata anda eakatele, oli põhjuseks nende nappus kolmanda faasi kliinilistes uuringutes, aga edasised uuringud näitasid, et vaktsiin on ohutu nii vanematele kui noortele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles