Tumeveebis tehakse äri võltsitud vaktsineerimistõenditega

PM Tervis
Copy
Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/Press Association Images

Olenemata sellest, et vaktsineerimise kiirus maailmas on tõusutrendis, ei suuda mõned inimesed oma järjekorda ära oodata ning ostavad negatiivse tulemusega koroonatesti sertifikaadi või vaktsineerimistõendi tumeveebist, vahendab Check Point Research.

Covid-19 vaktsineerimise ülemaailmne levik küll kiireneb, kuid praegu on vaktsiini saanud ainult umbes üks protsent maailma elanikkonnast. Miljardid inimesed ootavad endiselt oma esimest vaktsiinidoosi, mis sunnib neid paratamatult kahtlema selles, millal nad selle saavad. Vaktsineerimise ja testitulemuste järele on kasvav nõudlus, kuna need annavad inimestele suuremaid vabadusi nagu näiteks reisimine.

Check Point Research on toonud välja raporti, mis näitab, et inimesed on nõus ostma tumeveebist (osa veebist, mis eksisteerib ülekandevõrkudes) võltsitud sertifikaadi negatiivse koroonatesti tulemusega või vaktsineerimistõendi, selleks et reisida, riigipiiri ületada, mõnel sündmusel osaleda või uut tööd alustada. Jaanuari seisuga oli teada, et tumeveebis oli sadu reklaame, kus reklaamiti Covid-19 vaktsiine alates 500 dollarist, nüüd on reklaamide arv enam kui kolmekordistunud. Lisaks vaktsiinidele on müügis veel negatiivsed testitulemused ja vaktsineerimissertifikaadid.

Aruanne näitab, et veebis on tumevõrgu kaudu suurenenud võltsitud vaktsineerimistõendite nõudlus ja ost. Kasutajad saadavad häkkeritele oma andmed ja näiteks 200 dollari eest saab vastu ametliku välimusega vaktsineerimistõendi. Võttes arvesse inimeste nõudlust, on häkkerid teinud ka sooduspakkumise «osta kaks, saad kolmanda tasuta!». Neid võltsitud tulemusi saab osta 25 dollari eest vähem kui 30 minutiga.

Siinkohal tuleb inimestele siiski meelde tuletada, et Covid-19 testitulemusi ja vaktsineerimist kinnitavat tõendit, ega muid terviseandmeid ei tohi mitte mingil juhul internetti üles laadida ega kellegagi jagada. Samuti tuleb teada, et võltsdokumentide kasutamine võib kaasa tuua rahalise karistuse või vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles