Terviseamet hoiatab Riigi makstud koroonatestiga reisile minek on karistatav (38)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Reisil nõutav negatiivne koroonatest tuleb teha enda kulu ja kirjadega.
Reisil nõutav negatiivne koroonatest tuleb teha enda kulu ja kirjadega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Terviseameti teatel on viimastel nädalatel sagenenud olukorrad, kus perearsti saatekirja alusel saadud negatiivset koroonatesti kasutatakse reisile minekuks.

Perearsti saatekirja alusel tehtud testi on viimasel ajal kasutanud umbes 10 protsenti reisile minejatest. Ka lähikontaktseks registreerimist ja selle alusel tasuta testimisele pääsemist kasutatakse ära reisimise eesmärgil, teatab terviseamet.

«Perearsti saatekirjaga tehtud testi alusel genereeritud sertifikaadi reisimiseks kasutamine ei ole lubatud ning on karistatav väärteona (KarS § 218). Rikkujaid on võimalik karistada aresti või kuni kolmesaja trahviühikuga,» lisab terviseamet.

Järelvalvet rikkujate üle lihtsustab asjaolu, et reisimiseks vajalikule sertifikaadile kuvatakse automaatselt tellimuse tunnus. Seetõttu on piiril võimalik ka kontrollida, kas reisile mineja on testi eest tasunud ise või kasutanud perearsti saatekirja. 

Terviseameti teatel on perearsti saatekirjaga testimine suunatud vaid haigussümptomitega inimestele. «See on vajalik haigete kiireks tuvastamiseks ja isolatsiooni suunamiseks, et piirata nakkuse edasikandumist. Sama kehtib ka lähikontaktsete testimise puhul - eesmärk on välja selgitada võimalik nakatumine, et tõkestada viiruse levikut Eestis. Perearsti ja lähikontaktse saatekirja alusel testi tegemine on inimese jaoks tasuta ja testi kulu katab riik,» ütleb terviseamet.

Reisimiseks vajalik tasuline test tuleks teha endale sobiva teenuseosutaja juures. Täpsema info teenusepakkujate kohta leiab siit.

Kommentaarid (38)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles