UURING ⟩ Koroonaviirused põhjustasid eelmisel aastakümnel korduvnakkusi

PM Tervis
Copy
Koroonaviirustest põhjustatud haiguste põdemine ei ole andnud eelmisel aastakümnel pikaajalist kaitset.
Koroonaviirustest põhjustatud haiguste põdemine ei ole andnud eelmisel aastakümnel pikaajalist kaitset. Foto: Shutterstock

«Erinevate hooajaliste koroonaviirustega uuesti nakatumise sagedus viitab sellele, et SARS-CoV-2 ei pruugi kaduda täielikult,» ütles uuringu autor, Michigani ülikooli epidemioloogia osakonna dotsent Joshua Petrie.

Teadustöö kohaselt ei pruugi koroonaviirustest põhjustatud haiguste läbi põdemine kauaks kaitset anda. 

Uuring annab epidemioloogi sõnul vihje, et tulevikus võib esineda SARS-CoV-2 korduvinfektsioon, kui haigestumisest on möödunud piisavalt aega ja immuunsus on langenud. Teadlane lisas aga Medical Xpresses, et kuna uuriti juba aastakümneid ringelnud koroonaviirusi, ei saa tulemusi täielikult üle kanda SARS-CoV-2 leviku kontekstis.

Petrie ja tema kolleegid kasutasid 3418 inimese terviseandmeid gripivaktsiini tõhususe hindamise uuringust aastatest 2010–2018. Teadlased tuvastasid 1004 hooajalist koroonaviirusnakkuse juhtu. Neist 30 protsenti olid korduvinfektsioonid ja viiel protsendil juhtudest oli haigel samaaegselt mitu koroonaviirust. Korduvinfektsioonidest 27 protsenti esines aasta jooksul pärast algset nakatumist.

Michigani ülikooli rahvatervise kooli teadlaste, USA riikliku tervishoiuinstituudi ja allergia- ja nakkushaiguste instituudi koostöös tehtud uuring avaldati ajakirjas Journal of Infectious Diseases.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles