Teadlane: vaatamata kiirtesti negatiivsele tulemusele võite juba õhtuks olla supernakataja

PM Tervis
Copy
Apteekrid kinnitasid kui ühest suust, et huvi antigeeni kiirtesti vastu on olemas. Foto on illustratiivne.
Apteekrid kinnitasid kui ühest suust, et huvi antigeeni kiirtesti vastu on olemas. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

«Kui test annab negatiivse tulemuse, siis antigeeni kiirtestide juures tuleb silmas pidada — seda kõik kasutusjuhendid ka ütlevad—, et seda tulemust ei saa käsitleda kui seda, et te olete terve. Te ei pruugi olla terve, juba õhtuks võite olla supernakataja,» rääkis biomeditsiinitehnoloogia doktor Rainis Venta «Ringvaates».

«Praegu tegime testi, homme ärkate üles, nakatate juba teisi,» kirjeldas Venta. 

Doktori sõnul võiks kiirtestidest olla kasu sagedasel kasutamisel. «Kui testiksime igapäevaselt, siis võib juhtuda, et me tõesti tabame ära selle hetke, kus tekkis viirusnakkuse väga suur tõus ehk siis te muutute nakkusohtlikuks teistele. Nende testide peamine mõte on tabada inimesed ära sel hetkel, kui nad muutuvad nakkusohtlikuks. Seega need ei asenda kliinilisi referentsteste, vaid täiendavad neid.»

Venta selgitas, et kiirteste ei ole seni ametlikult aktsepteeritud, kuna need on mõeldud professionaalseks kasutamiseks ja vaevalt on võimalust kohe kasutamise ajal arstilt selleks nõu küsida. Suur hulk teste on heaks kiidetud ka juba kodus kasutamiseks — neile on antud selged juhised, kuidas neid seal kasutada. Venta rõhutab, et sinna juurde käib selge kommunikatsioon, kui sageli neid kasutada, kuidas ja mida selle tulemusega peale hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles