Õige õhuvool autos võib tõkestada Covid-19 levikut

PM Tervis
Copy
Vahesein taksojuhi ja reisija vahel, maski kandmine ja autoakende osaline avamine on kõige paremateks Covid-19 levimise piiramise võimalusteks.
Vahesein taksojuhi ja reisija vahel, maski kandmine ja autoakende osaline avamine on kõige paremateks Covid-19 levimise piiramise võimalusteks. Foto: Shutterstock

Maski kandmine ühiskasutuses olevas autos või taksos aitab piirata Covid-19 levikut, kuid lisaks on tehtud uuring, mis avaldab, milline autoakende avatud hoidmise viis aitab viiruse levikut tõkestada, vahendab CNBC.

Vastavalt uuringus tehtud järeldustele võimaldab autoakna väike avamine — kõige kaugemal kohast, kus te autos istute —, autojuhile ja reisijale kõige rohkem õhuvoolu ja kaitset. Centers for Disease Control and Prevention soovitab inimestel istuda juhi suhtes diagonaalselt tagaistmel. Sellisel juhul peaks auto vasakul istmel olev juht avama parempoolse eesmise akna ja vasakpoolse tagumise akna.

Massachusettsi ülikooli ning Amhersti ja Browni ülikooli teadlased analüüsisid arvutimudeli abil Toyota Priust, mis sõitis 80 kilomeetrit tunnis — vasakul istmel oli juht ja paremalpoolsel tagaistmel istus kaasreisija. Nad analüüsisid kuuel erineval viisil avatud autoaknade korral tekkinud õhumuutusi. Samuti oli eelduseks, et kasutatakse kliimaseadet.

Kõige parema õhuvoolu andis, kui kõik autoaknad olid veidike avatud, kuid see polnud ei reisijate ega ka autojuhi jaoks mugav lahendus, eriti külma või jaheda ilmaga.

Akende avamine diagonaalis osutus tõhusaks, sest õhuvool, mis sisenes tagumisest vasakpoolsest aknast ja väljus parempoolsest esiaknast, toimis kui õhukardin, mis eraldas reisijat ja juhti, kirjutasid uuringu autorid.

Lõppkokkuvõttes on akende avamine taksodes vaid üks võimalikest ettevaatusabinõudest, mida meeles pidada. Sõidujagamisplatvormid Uber ja Lyft julgustavad reisijaid ettevaatusabinõuna kasutama akende alla kerimist. Lisaks soovitatakse autojuhtidel paigaldada reisija ja juhi vahele vahesein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles