Vaktsineerimine leevendas Covid-19 pikaaegseid sümptomeid

PM Tervis
Copy
Foto: Marko Saarm / Sakala

Pikka aega Covid-19 sümptomite käes vaevelnud inimestel on esinenud juhtumeid, kus pärast vaktsiini saamist taastutakse kiiresti. CNN Health uuris läbipõdejatelt ja vaktsiinitootjatelt, kuidas on selline paranemine võimalik.  

Massachusettsi osariigis elav kirjanik ja humanitaarteaduste professor Jessamyn Smyth koges alates 2020. aasta märtsist mitu Covid-19 viirusest tingitud terviseprobleeme, sümptomiteks oli hingeldus, ebaregulaarne pulss, kõhulahtisus ja ebatavalised nahalööbed. Kirjanikuametit pidaval naisel oli rasukusi isegi igapäevaste põhisõnade meelde tuletamisel. Samuti on naise suur hobi ujumine, kuid raskendavate sümptomite tõttu pidi ta ka sellest loobuma.

Foto: Erakogu/Facebook

24. veebruaril 2021 sai Jessamyn Smyth teise doosi Pfizeri vaktsiini. Paari nädala jooksul hakkasid väsimus ja teised sümptomid järele andma. Samuti paranes vaimne võimekus. «Mu nahk oli teistsugune, tundsin kuidas aju funktsioneerimine paraneb. Hakkasin end esimest korda üle pika aja normaalselt tundma,» sõnas Smyth pärast vaktsiini saamist.

Judy Dodd on üks samasuguse saatusega inimestest. Pikalt Covid-19 sümptomite käes vaevelnud naise paranemine algas pärast Pfizeri vaktsiini saamist. Naise sõnul on ta saavutanud 90 protsenti oma enesetundest enne haigestumist. Doddi sõnul oli tal pärast teise doosi saamist kõrge palavik, sellele järgnes peavalu. Neli päeva pärast vaktsineerimist tundis naine end justkui uuesti sündinuna, täis energiat. Kadunud oli koroonaviirusest tingitud pidev hingeldamine ja väsimus.

Sellist laadi kogemused on sotsiaalmeedias hoogu kogunud, kuigi pikaajaliste Covid-19 sümptomite põdejaid on umbes 10–30 protsenti. Arstide sõnul toimub selline vaktsiinijärgne paranemine vaid osa haigestunutega. «Paljudel inimestel paraneb tervis pärast vaktsiini saamist, kuid pole kindel, kas paranemine on tingitud ainuüksi vaktsiinist või spontaansest taastumisest. Selle kindlaks tegemiseks on vaja pikaajalisemaid uuringuid.»

ProHealth nakkushaiguste kliiniku juht dr Daniel Griffin sõnas, et 30–40 protsenti tema pikaaegselt Covid-19 sümptomite käes kannatanud patsientide seisund paranes mõni päev pärast vaktsiini saamist. «Sümptomid vähenevad märkimisväärselt, kuid mitte täielikult,» kirjeldas Griffin olukorda.

CNN võttis ühendust kolme vaktsiinitootjaga – Pfizer, Moderna ja Johnson & Johnson. Kõigi kolme eelmainitu vaktsiinid on USAs lubatud. Pfizeri pressiesindaja märkis, et ettevõttel on vastavad uuringud käimas. «Selle välja selgitamine, miks vaktsiinid parandavad pikka aega esinenud Covid-19 sümptomeid, võib olla vihje selle kohta, miks püsivad sümptomid üldse esinevad,» sõnas Pfizeri pressiesindaja.

Ühte hüpoteesi, mis võib sellist kiire paranemise nähtust selgitada, esitas Harvardi meditsiinikooli juhendaja dr Kartlik Sehgal. «Viirused varjavad end organismis reservuaari kujul, olgu selleks siis tegelik viirus või viiruse geneetiline materjal, mis omakorda põhjustab pikaajalist ja madalat põletikku,» selgitas Sehgal. Dr Daniel Griffin ja dr Kartlik Sehgal spekuleerivad, et pikaajaline sümptomite säilimine võib põhjustada püsivaid immuunfunktsiooni häireid ka pärast Covid-19 viiruse kehast lahkumist.

Sellest vaatenurgast lähtudes peaksid vaktsiinid piltlikult öeldes immuunsüsteemile õpetama, kuidas reageerida, kui koroonaviirus organismi jõuab.

On teada, et kõik kolm vaktsiini –  Pfizer, Moderna ja Johnson & Johnson – on aidanud mõnda pikaajaliselt koroonaviirust põdenud patsienti, kuid on tõenäoline, et vaktsiin võitleb hoopis infektsiooniga, selle asemel, et parandada viiruse põhjustatud immuunhäireid. Siiski on täheldatud, et osal vaktsiini saajatest tekivad küll paranemismärgid, kuid see võib olla ajutine ning patsientidel vahelduvad paremad ja halvemad päevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles