Uuringutest on selgunud, kellel esinevad raskemad Covid-19 vaktsiinide kõrvaltoimeid

PM Tervis
Copy
Naistel ja noortel täiskasvanutel võivad olla kõrvaltoimed tugevamad. Pildil Covid-19 vastu vaktsineerimine Suurbritannias.
Naistel ja noortel täiskasvanutel võivad olla kõrvaltoimed tugevamad. Pildil Covid-19 vastu vaktsineerimine Suurbritannias. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Kaks inimest võivad saada sama tootja Covid-19 vaktsiini, kuid kõrvaltoimed on tõenäoliselt erinevad, kuna igaühe immuunsüsteem on ainulaadne.

Kuidas inimene vaktsiinidele reageerib, sõltub suurtesti vanusest ja soost, aga ka geenidest ja varasemast kokkupuutest haigustekitajatega.

«Teie immuunvastus dikteerib sisuliselt kõrvaltoimed,» ütles Baltimore'i haigla sisehaiguste arst dr Vivek Cherian Business Insiderile.

Naistel ja noorematel täiskasvanutel on üldiselt pärast Covid-19 vaktsiini raskemad kõrvaltoimed, olenemata annusest või tootjast.

Kõigi kolme USAs lubatud Covid-19 vastase vaktsiini — Pfizer, Moderna ning Johnson & Johnson — puhul teatasid nooremad täiskasvanud sagedamini väsimusest, peavalust ja süstekoha valulikkusest.

Kõrvaltoimed on arvukamad ja raskemad ka pärast Pfizeri või Moderna teist annust.

Üle 65-aastaste immuunsus on nõrgem

Immuunsüsteem kipub vananedes nõrgenema, nii et keha ei kaitse endise tõhususega sissetungijate eest — sealhulgas vaktsiini kaudu kehasse viidava valgu. Kuna ei teki nii tugevat immuunvastust, on üle 65-aastaste vaktsineerimise kõrvaltoimed sageli kergemad – neid esineb ka harvem kui nooremate täiskasvanute seas.

Kuid see ei tähenda, et vaktsiinid oleksid eakate jaoks vähem tõhusad.

«Covid-19 vaktsiini puhul pole me kõrgemas vanuses tegelikult efektiivsuse vähenemist näinud, seega on see tegelikult väga hea asi,» ütles Cherian.

Naistel on tugevam reaktsioon paljudele vaktsiinidele, sealhulgas lastehalvatuse, gripi, leetrite ja mumpsi omale – seega pole üllatav, et neil on ka pärast Covid-19 kaitsepookimist rohkem kõrvaltoimeid. Cherian ütles, et see on tõenäoliselt seotud östrogeeni tasemega.

«Testosteroon kipub olema immuunsust pärssiv hormoon ja östrogeen pigem immunostimulaator,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles