Turule on oodata mutatsioonidega võitlevat teise põlvkonna Covid-19 vaktsiini

PM Tervis
Copy
Foto: ANDRES TEISS/PM/SCANPIX BALTICS

Samal ajal, kui suurtootjad kohandavad olemasolevaid vaktsiine uute tüvedega võitlemiseks, soovib HelixNano tuua turule uue vaktsiinitehnoloogia. Kui kõik plaanipäraselt läheb, kiidetakse vaktsiin heaks 2022. aastal. 

HelixNano üheksa töötajaga firma ei suuda konkureerida Pfizeriga ja AstraZenecaga, kuid HelixNanol on hoopis suurem ​​eesmärk: luua parem, teise põlvkonna vaktsiin uudse koroonaviiruse vastu, kirjutab CNBC. Firma looja Hannu Rajaniemi sõnul kaasatakse nende vaktsiin kliinilistesse uuringutesse 2021. aastal. Kui kõik õnnestub, saab vaktsiini heaks kiita 2022. aasta alguseks, kuid see sõltub paljudest teguritest.

Teise põlvkonna lähenemisviis

Algselt asutas Rajaniemi 2013. aastal Massachusettsis Cambridge'is Helix Nanotechnologies, et arendada vähiravimeid. See oli mehe isiklik missioon, sest tema emal tuvastati rinnavähk.

Mehe sõnul on idufirma ülesanne järgida tehniliselt keerukamaid teise põlvkonna lähenemisviise ja leida lahendusi, mida suuremad tootjad märgata ei oska. Kui Pfizer/BioNTech, Moderna ning Johnson&Johnson peavad oma olemasolevaid vaktsiine kohandama uute tüvedega, siis HelixNano korduvvaktsiin on loodud selleks, et pakkuda palju laiemat immuunsust.

«Põhjus, miks pöörasime tähelepanu vähiravilt koroonaviirusele, oli see, et muretsesime muteerunud SARS-CoV-2 tüvede pärast, mis on võimelised vaktsiini immuunsusest kõrvale hoidma,» ütleb Rajaniemi. «See on täpselt see stsenaarium, mida praegu mängitakse Lõuna-Aafrika, Brasiilia ja teiste esilekerkivate variantidega.»

Uuest tehnoloogiast võib tulevikus palju kasu olla

HelixNano on leiutanud kaks täiesti uut vaktsiinitehnoloogiat. «Põhimõtteliselt on meil mRNA vaktsiinide jaoks «suurenda» ja «võimenda» funktsioon,» ütleb mees. (Nii Pfizer-BioNTech kui ka Moderna vaktsiinid põhinevad mRNA-tehnoloogial, sama kasutab ka Helix Nanotechnologies).

«Me saame muuta vaktsiinid nii sihipärasemaks kui ka võimsamaks,» ütleb Rajaniemi.

Esimene Helix Nanotechnologies välja töötatud tehnoloogia muudab vaktsiinid täpsemaks. Traditsioonilise vaktsiiniga tutvustatakse immuunsüsteemile viirust ja organism tekitab selle vastu antikehi, räägib Rajaniemi. «Antikehade tekkimine on põhimõtteliselt juhuslik ja sõltub organismist,» lisab mees. HelixNano uus tehnoloogia suunab antikehad Rajaniemi sõnul viiruse naastvalgu väga spetsiifilisse ossa, mis on nakkuse ennetamisel kõige olulisem.

HelixNano välja töötatud teine vaktsiinitehnoloogia annab võimaluse tugevdada keha immuunvastust konkreetse vaktsiini sihtmärgi suhtes sajakordselt.

Neid kahte tehnoloogilist arengut kasutab ettevõte Covid-19 mutatsioonidele resistentse vaktsiini loomiseks.

Lisaks teeb HelixNano koostööd ka Pittsburghi ülikooli Louis Falo laboriga, et valmistada vaktsiinitehnoloogiat, mida poleks vaja süstida, vaid hoopis nahale kanda. See võimaldab inimestel vaktsiini endale ise manustada.

HelixNano tegemised avaldavad mõju ka väljaspool Covid-19 teemat. Idufirma loodud tehnoloogiat saab tulevikus kasutada ka muude vaktsiinide väljatöötamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles