Üks kolmest Covid-19 läbi põdenust kannatab neuroloogilise või psüühilise häire käes

PM Tervis
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ameerikas läbiviidud suuremahuline uuring tõestas, et Covid-19 nakkuse järgselt esines mitmetel inimestel neuroloogilisi või psüühilisi probleeme, kirjutab CNBC.

The Lancet Psychiatry avaldatud uuringus analüüsiti 236 379 Covid-19 patsienti ja iga kolmas Covid-19 läbipõdenu on kuue kuu jooksul pärast viirusega nakatumist kannatanud neuroloogiliste või psühhiaatriliste häirete all.

Oxfordi ülikooli teadlaste juhitud uuringust selgus, et Covid-19 järgselt oli neuroloogilise või vaimse tervise häire diagnoosimise hinnanguline esinemissagedus 34%, uuringus vaadeldi 14 neuroloogilist ja vaimse tervise häiret. 13% uuritavate jaoks oli see esimene registreeritud neuroloogiline või psühhiaatriline diagnoos.

Kõige tavalisemad diagnoosid pärast koroonaviiruse saamist olid ärevushäired (esinemissagedus 17%), meeleoluhäired (14%), mõnuainete kuritarvitamine ja sõltuvushäire (7%) ning unetus (5%). Covid-19 järgselt oli neuroloogiliste ja vaimse tervise diagnooside risk 44% suurem kui pärast grippi.

Oxfordi psühhiaatriaosakonna professor Paul Harrison ütles, et ehkki enamiku häirete individuaalsed riskid on väikesed, siis sõltuvalt pandeemia ulatusest võib avalduv mõju tervise- ja sotsiaalhoolekande süsteemile olla märkimisväärne. Seetõttu peavad tervishoiusüsteemid olema varustatud ressurssidega, et selliste häiretega toime tulla. 

Alates pandeemia algusest on tehtud mitmeid uuringuid viiruse lühi- ja pikaajaliste mõjude kohta. Sama uurimisrühma eelmises vaatlusuuringus teatati, et Covid-19 läbipõdenutel on esimese kolme kuu jooksul pärast nakatumist suurenenud meeleolu- ja ärevushäirete risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles