Teadlased tuvastasid uue teguri, mis mõjutab Covid-19 surmajuhtude arvu

PM Tervis
Copy
Päike ei ole koroonaviiruse jaoks soodne.
Päike ei ole koroonaviiruse jaoks soodne. Foto: Shutterstock

Päikesepaistelistes piirkondades esineb vähem Covid-19 surmajuhtumeid, tuvastati äsja ilmunud vaatlusuuringus.

Suurem kokkupuude päikesekiirtega – eriti UVA-kiirtega – võib toimida lihtsa rahvatervise sekkumisena, kui edasised uuringud näitavad samuti, et sellega kaasneb madalam suremus, ütlevad eksperdid.

Edinburghi ülikooli teadlased võrdlesid kõiki Ameerika Ühendriikide mandriosas registreeritud Covid-19 surmajuhtumeid UV-tasemega. Analüüsitud andmed pärinesid 2020. aasta jaanuarist aprillini, vahendab Medical Xpress.

Uuringust selgus, et inimestel, kes elavad UVA-kiirte kõrgeima tasemega piirkondades, oli väiksem risk Covid-19 tõttu surra kui madalama tasemega piirkonnas elavatel inimestel. Analüüsi korrati Inglismaal ja Itaalias ning saadi samad tulemused.

Teadlased võtsid arvesse tegureid nagu vanus, etniline kuuluvus, sotsiaalmajanduslik olukord, asustustihedus, õhusaaste, temperatuur ja nakatumise tase kohalikes piirkondades.

Ekspertide sõnul ei saa Covid-19 surmariski vähenemist seletada kõrgema D-vitamiini tasemega. Uuringusse kaasati ainult piirkonnad, kus UVB tase ei olnud piisav märkimisväärse D-vitamiini koguse tootmiseks kehas.

Teadlased pakuvad, et surmajuhtumite väiksem arv võib olla seotud lämmastikoksiidiga, mis vabaneb nahast päikesevalguse käes. See võib pärssida koroonaviiruse paljunemisvõimet, nagu on leitud mõnes laboriuuringus.

Varasemad sama rühma uuringud on näidanud, et rohkem päikesevalgust on seotud parema südame-veresoonkonna tervise, madalama vererõhu ja väiksema infarktide arvuga. Kuna südamehaigused on teadaolevalt riskifaktor Covid-19 põdemisel, võib see selgitada ka viimaseid avastusi.

Uuring ilmus teadusajakirjas British Journal of Dermatology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles