Igal kümnendal Covid-19 põdenul esinevad pikaajalised sümptomid

PM Tervis
Copy
Foto: Elmo Riig / Sakala

Rootsi Danderydi haigla ja Karolinska instituudi teadlased viisid läbi uuringu, mis keskendus Covid-19 pikaajaliste sümptomite uurimisele. Selgus, et igal kümnendal inimesel, kes on Covid-19 läbi põdenud, esineb kaheksa kuud pärast nakkust vähemalt üks mõõdukas või raske sümptom. Enamlevinumad sümptomid on väsimus, lõhna- ja maitsekaotus ning hingamisprobleemid.

JAMA uurimisgrupp, kuhu kuulusid Danderydi haigla ja Karolinska Instituudi teadlased, kogusid andmeid alates 2020. aasta kevadest, kirjutab Medical Xpress. Peamine eesmärk oli uurida sümptomeid pärast Covid-19 põdemist.

Uuringu esimeses etapis 2020. aasta kevadel võeti vereproovid Danderydi haigla 2149 töötajalt, kellest umbes 19% oli antikehi SARS-CoV-2 vastu. Vereproove on sellest ajast alates kogutud iga nelja kuu tagant ja uuringus osalejad on vastanud küsimustikele, mis puudutavad pikaajalisi sümptomeid ja nende mõju elukvaliteedile.

Järelkontrollis, jaanuaris 2021, uuris uurimisrühm pikaajaliste sümptomite olemasolu ja nende mõju töö-, sotsiaalsele- ja isiklikule elule osalejate seas, kellel oli vähemalt kaheksa kuud varem olnud kerge Covid-19. See rühm koosnes 323 tervishoiutöötajast (83% naisi, keskmine vanus 43 aastat). Esimest gruppi võrreldi kontrollgrupiga, kuhu kuulus 1072 tervishoiutöötajat (86% naist, keskmine vanus 47 aastat), kes ei olnud nakatunud koroonaviirusesse. 

Tulemused näitavad, et 26% neist, kellel oli varem Covid-19 (võrreldes 9% kontrollrühmas), oli vähemalt üks mõõdukas või raske sümptom, mis kestis rohkem kui kaks kuud.

11% uuringus osalejatest (võrreldes 2% kontrollrühmas) oli vähemalt üks sümptom, millel oli vähemalt kaheksa kuud kestnud negatiivne mõju sotsiaalsele- ja tööelule või isiklikule elule. Kõige tavalisemad pikaajalised sümptomid olid lõhna ja maitse kadumine, väsimus ja hingamisprobleemid.

Uuringud jätkuvad ning järgmine kontroll toimub mais, kui eeldatavasti vaktsineeritakse suur osa uuringus osalejatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles