Covid-19 tõttu uusi kopse vajanud naine sai need mehelt ja pojalt

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Jaapanlanna, kelle kopse Covid-19 tõsiselt kahjustas, on arstide sõnul maailmas esimene patsient, kes on taastumise tarvis saanud kopsud elusdoonoritelt.

Naisele tehti Kyoto ülikooli haiglas kolmapäeval 30-liikmelise meditsiinimeeskonna valvsate pilkude all 11-tunnine operatsioon, mille käigus siirati talle abikaasa ja poja kopsukude, vahendab CNN.

Covid-19 põhjustab mõnel patsiendil teadaolevalt tõsiseid kopsukahjustusi ja inimesed kogu maailmas – sealhulgas Ameerika Ühendriikides – on läbinud haigusest taastumisel kopsusiirdamisi.

Kyoto haigla teatel oli see aga esimene juhtum, mil Covid-19 patsiendile siirati elusdoonoritelt pärinev kopsukude.

Operatsiooni juhtinud haigla rindkerekirurg dr Hiroshi Date ütles, et see annab lootust Covid-19 raskete kopsukahjustustega patsientidele.

«Me näitasime, et meil on nüüd võimalus kopsude siirdamiseks (elavatelt doonoritelt),» ütles ta neljapäevasel pressikonverentsil.

Jaapani läänepoolsest Kansai piirkonnast pärit naine haigestus Covid-19sse eelmise aasta lõpus ja veetis Kyoto ülikooli haigla andmetel kuid kunstkopsuna töötava elutoega. Covid-19 tekitas tema kopsudes nii ulatuslikke kahjustusi, et  ta vajas elamiseks kopsusiirdamist.

Naise abikaasa ja poeg pakkusid oma kopsude annetamist. Ajusurmas olevate inimeste elundite siirdamine on Jaapanis endiselt haruldane ja haigla avalduse kohaselt peetakse paremaks elusdoonoreid.

Abikaasa ja poeg on stabiilses seisundis ning naine jääb intensiivravile. Haigla andmetel saab ta haiglast lahkuda umbes kahe kuu pärast.

Eelmisel kuul viisid USA kirurgid läbi topeltkopsusiirdamise, kasutades Covid-19-st toibunud ja muul põhjusel surnud doonori kopse, et anda eluvõimalus haigusest suure kopsukahjustuse saanud 60-aastasele patsiendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles