Sule: intensiivravi vajavate arv ei näi vähenevat

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule.
Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule. Foto: Mihkel Maripuu

Esmaspäevase seisuga on koroonaviiruse tõttu haiglas ravil 595 patsienti, nendest intensiivravi vajab 70 patsienti. Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule loodab, et üldise haigestumuse langusega langeb ka haiglaravi vajavate arv. 

Sule sõnul on koroonaviiruse agressiivne Briti tüvi Eestis suuresti domineeriv ja esineb 80 protsendil koroonaviirusega nakatunutest.

Küll aga on vaktsineerimisest palju abi hoolekandeasutuste elanike kaitsmisel. «Tänu vaktsineerimisele on meil hooldekodude inimeste nakatumine praktiliselt olematu, viidud ühele protsendile,» sõnas ta. See on Sule sõnul väga hea tulemus, kuna tipphetkil oli hoolekandeasutuste patsientide osakaal haiglates umbes 26 protsenti. 

Intensiivravi vajadus püsib muutumatuna

Sule hinnangul oleks olukord vaktsiinideta oluliselt halvem. «Kui me kujutaks ette, et meil praegu oleks selle ühe protsendi asemel 20 protsenti - mis number meil oleks siis täna haiglates?» ütles Sule ja lisas, et eakate puhul oleks ka suremus kümneid kordi suurem. 

Siiski on haiglaravile jõudvatel patsentidel haigus väga agressiivne, nentis Sule. Veel pühapäevase seisuga hingas kunstkopsu abiga viis inimest. «Need on üliagressiivsed haigusvormid,» tõdes ta. 

«Me loodame, et üldise haigestumise langusega koos ka haiglaravi vajadus tervikuna langeb, kuid intensiivravi puhul ei ole küll näha, et see number võiks väheneda. Intensiivravis on meil sama palju inimesi, kui oli nädala alguses ja eelmise nädala lõpus,» ütles Sule. «Kui haigus on raskem ja inimesed haigestuvad raskemini, siis on äärmiselt suur tõenäosus, et haigestunute hulgas on kas sama palju või rohkem inimesi, kes ei ela seda haigust üle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles