Merits: pole mingit põhjust oodata mingi kindla vaktsiini saabumist (2)

BNS
Copy
Illustreeriv foto Covid-19 vaktsiinist.
Illustreeriv foto Covid-19 vaktsiinist. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tartu Ülikooli viroloogiaprofessori Andres Meritsa sõnul pole mingit alust väitel, et üks koroonavaktsiin sobiks eakatele paremini kui teine, sest nende tõhusus on enam-vähem võrdne, edastas pühapäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Lähikuudel jõuab Eestisse miljon doosi koroonavaktsiini. Koroonavaktsiin jääb ilma tiitlist defitsiit ja oma esimese kaitsesüsti peaks kätte saama iga soovija.

Kui Tartu linn saanuks eelmisel nädalal soovitud koguse vaktsiini, oleks lihavõttenädalavahetusel saanud oma esimesed tuleristsed Annelinna spordihallis asuv vaktsineerimiskeskus. Aga vaktsineerimistalguteks jõudis Emajõe Ateenasse ainult 2000 doosi ja sellestki enam kui pool jäi järele, sest AstraZenecat soovinud eakaid nappis.

«On inimesi, kelle peas on tekkinud mõne vaktsiini eelistus, aga objektiivselt vaadates selleks tegelikult põhjust ei ole,» nentis Tartu perearst Marje Oona.

«Mitte mingisugust põhjust oodata mingi kindla vaktsiini saabumist, eriti vanemaealistel inimestel, ei ole. Vanemaealised inimesed on riskis ja nende vaktsineerimine on põhjendatud sellega, et nende risk on palju suurem kui noorematel inimestel,» ütles Merits.

Oona on üks neist tohtritest, kes paneb Eestis kokku vaktsineerimisjuhiseid. Ta möönab, et oma osa AstraZeneca umbusaldamisel on lühikese aja jooksul mitu korda muutunud vaktsineerimissoovitustel. 

«Kui kohe alguses oleks olemas olnud head uuringuandmed AstraZeneca tõhususe kohta eakatel, siis ei oleks me andnud soovitust hakata selle vaktsiiniga vaktsineerima alla 70-aastaseid inimesi,» lausus ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles