Mida teha kevadel kimbutava haiguse korral ja kui pikk peaks olema Covid-19 vastase vaktsiini ja mõne teise kaitsepookimise vahele jääv aeg, selgitab Tabasalu perearstikeskuse perearst Piret Rospu.  

Kuidas erinevad tüüpilised allergia sümptomid ja Covid-19 võimalikud kaebused?  

Tüüpilised allergia sümptomid on aevastamine, vesine nohu või ninakinnisus, silmade sügelus, punetus ja vesine eritis silmadest. Astmaga patsientidel – astma võib olla ka allergiatega tugevalt seotud – võivad esineda hingamisraskus, vilistav hingamine ja köha.  

Sagedasemad Covid-19 sümptomid on palavik, köha, nohu, nõrkus ja väsimus, valud erinevates kehapiirkondades, lõhna- ja maitsetaju häired, seedetrakti sümptomid (kõhulahtisus, -valu, iiveldus, isutus).  

Üks suur erinevus nende vahel on, et «heinapalaviku» korral tegelikult palavikku või vappekülma ei teki – need viitavad viirushaigusele. Ka valud kehas ja seedetrakti kaebused võivad olla iseloomulikud Covid-19-le, kuid mitte allergiatele. Tõsised, üldseisundit halvendavad tugev jõuetus, õhupuudustunne ja rindkerevalud esinevad keskmise-raske Covid-19 puhul, kuid allergiatega neid ei teki.  

Mõnikord on tõesti neil kahel raske vahet teha, eriti kui varem pole hooajalisi allergiaid esinenud ning kaebused piirduvad väsimuse, vähese nohu, silmasümptomite ja «pea paks» tundega. Sellisel juhul on praegu otstarbekas esmalt teha koroonaviiruse test ning seejärel proovida ravi allergiatablettidega. 

Mida kevadel teha, kui tunned kurgus kõpitsust?  

Kurgus tekkiva kraapimistunde puhul peaks vaatama, kas on mingeid muid sümptomeid ja milles need seisnevad: nina ja silmade sügelus ning vesine eritis viitaksid rohkem allergiale, palavik, külmavärinad, kõhulahtisus seevastu viirushaigusele. Kui ainus kaebus on kurgusümptomid, on tõesti raske vahet teha. Pigem teeksin ettevaatuse mõttes koroonaviiruse suhtes testi.  

Kommentaarid
Copy