Mida süüa enne ja pärast Covid-19 vaktsiini saamist, et vähendada kõrvaltoimeid?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Pärast Covid-19 vaktsiini saamist võib esineda mitmeid kõrvaltoimeid nagu näiteks õlavarre tundlikkus, iiveldus või peavalu. Millised toidud või joogid toetavad immuunsüsteemi paremaks reageerimiseks ja kiireks taastumiseks?

Huffpost on kirja pannud mõned soovitused toitudest ja jookidest, mida peaks tarbima enne või pärast vaktsiini saamist. Muidugi peaks toidusoovitustele lisama mõõduka füüsilise liikumise ja hea une. 

  • Iivelduse korral proovige ingveriteed

Ingver on suurepärane ja tradistsiooniline ravim seedetrakti kaebuste vastu.

  • Palaviku korral tarbige palju vedelikku

Vesi, tee või mahl, pole oluline, mida juua, tähtis on vältida dehüdratsiooni. Palavik, mille vaktsiin võib esile kutsuda, võib olla tingitud just vedelikupuudusest.

  • Mõned nädalad enne vaktsiini saamist toitu tervislikumalt kui tavaliselt

Lisa igapäevamenüüsse köögivilju, puuvilju, täisteratooteid, tervislikke oomega-3 rasvu, kala, linnuliha, ube ja mune.

  • Tervendavad puljongid

Puljong koos keedetud köögiviljadega on toitev ja kergesti seeditav, proovida tasuks näiteks maitsvat kana- või seenepuljongit.

Toitumisspetsialist dr Todd Born nendib, et vaktsineerimise osas on oluline immuunsus ja tervislik soolestiku mikrobioom. Uuringutes on tõestatud, et tervislik soolestiku mikrobioom suurendab immuunvastust vaktsiinidele. «Mitmekülgne ja tervislik mikroobide kooslus soolestikus mõjutab otseselt immuunsust,» lisab Born.

Todd Born soovitab alustada kiudaineterikka dieediga kaks nädalat enne vaktsiini saamist. See soodustab immuunvastutust toetavate kasulikke bakterite kasvu. Lisaks võiks tarbida hapendatud toite nagu jogurt, keefir, kimchi või hapukapsas. Need toidud aitavad samuti toetada immuunsust.

Lisaks on uuringud on näidanud, et stress, depressioon ja üksindus võivad kahjustada immuunsüsteemi vastust vaktsiinidele. Seega toida oma keha tervisliku toidu ja joogiga, tarbi palju vedelikku, puhka ja ole heatujuline, nii annad oma immuunsüsteemile parimad võimalused vaktsiinile hästi reageerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles