Härma: Eestis nakatus ühe doosiga vaktsineeritu LAV tüvega (13)

PM Tervis
Copy
Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Mari-Anne Härma.
Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Mari-Anne Härma. Foto: Sander Ilvest / Postimees

«Andmed järjest kogunevad, et LAV tüvi ehk siis Lõuna-Aafrika vabariigi tüvi murrab läbi vaktsiini kaitsest – seda küll mitte nii edukalt kui ilma kaitseta inimeste seas, aga siiski,» ütles terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma täna pressikonverentsil.

«Meie andmetel on ka Eestis üks LAV tüvega juhtum, kes on saanud ühe doosi vaktsiini. Õnneks tema tervislik seisund pärast poolteteist nädalat kõrget palavikku on praegu hea. Nakkuse on ta kahetsusväärselt saanud läbi sissetoodud juhtumi, kelle kaudu on seotud ka mitmete teiste nakatumine LAV tüvega,» märkis Härma.

«Seetõttu peame sissetoodud juhtumeid hoolikalt jälgima täna ja edaspidi – LAV tüve levikut Eestis ei tohi tekkida,» ütles ta.

Eile saabus Härma sõnul Norrast teade, et seal on kaks suurt hoolekandeasutuse puhangut, kus elanikud on küll vaktsineeritud kahe doosiga, kuid sellest hoolimata on nakatunud. «Need puhangud on saanud alguse vaktsineerimata asutuse töötajatest, aga osad juhtumid nendest nakatumistest on juba lõppenud surmadega,» tähendas Härma.

Tänaseks on Eestis koostöös Tartu ülikooliga tuvastanud 37 LAV mutatsiooniga tüve – neist 11 on kohalikud juhud. «Nendest kohalikest juhtudest suur osa on omavahel seotud – nad on järjestikune jada ühest sissetoodud juhust, kes siis on andnud oma pereliikmetele ja omakorda lähikontaktsetele seda nakkust edasi, aga kolm nendest juhtudest on siiski teadmata nakkusallikaga,» ütles Härma.

Tema sõnul moodustab praeguseks Inglise mutatsiooniga tüvi Eestis 90 protsenti kõikidest nakatumistest.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles