Meditsiinilisi ühekorramaske saab uuesti kasutada (2)

PM Tervis
Copy
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu Ülikooli teadlased uurisid, kas meditsiinilisi ühekorramakse võib pärast kuumtöötlust uuesti kasutada. Tulemused näitasid, et ühekorramaskide kvaliteet muutub kuumtöötluse järel vähe.

Pea kõikidest linnaruumi prügikastidest võib leida siniseid ühekorramakse, mis on pärast lühikest poeskäiku ära visatud. Tartu Ülikooli teadlaste uuring kinnitas, et tegelikult kannatavad maskid korduvat kuumtöötlust, enne kui nende kaistevõime kahanema hakkab. 

Viirust prooviti hävitada kolme erineva meetodiga: pesta maski pesumasinas 60 kraadi juures, hoida viis minutit keevas vees ja hoida viis minutit kuumas vees. Iga meetodit rakendati kümme korda ja iga kuumtöötluse vahel lasti maskidel 24 tundi kuivada. 

Meditsiinilist maski võib pärast viis minutit kuumas vees hoidmist uuesti kanda ja kuumaveeprotseduuri võib korrata vähemalt kümme korda. Maskide hingatavuses erilist muutust ei toimunud.

Samuti jäi maskide kvaliteet pärast kümnekordset töötlemist paremaks kui see on mitmel korduskasutataval kangast maskil, millel puudub filterkiht. 

Tartu Ülikooli füüsika instituudi keskkonnafüüsika labori juhataja professor Heikki Junnineni sõnul uuringu tulemuste põhjal on võimalik vähendada maskiprügi teket, kuid tõdes, et meditsiinilised maskid looduses siiski ei lagune ja see on nende peamine halb omadus.

«Muus osas on meditsiiniliste maskide kvaliteedi ja hinna suhe vaieldamatult kõige parem: need filtreerivad igas suuruse osakesi väga hästi, neil on väga hea hingatavus ja odav hind,» lisas Junninnen.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles