Sümptomid, mille korral peaksid Johnson & Johnson vaktsiini saanud pöörduma arsti poole

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine õpetajate hulgas peab olema prioriteet
Vaktsineerimine õpetajate hulgas peab olema prioriteet Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ravimiamet edastab, milliste sümptomite korral peaksid Johnson & Johnson vaktsiini saanud pöörduma haiglasse või kutsuma kiirabi.  

Euroopa ravimiameti (EMA) ravimiohutuse riskihindamise komitee (PRAC) jõudis eile järeldusele, et Jansseni Covid-19 vaktsiini infolehte tuleb lisada väga harva esineva kõrvaltoimena trombotsütopeeniaga tromboos.

Trombotsütopeeniaga tromboosi võimalik tekkemehhanism on immuunvastus, mis viib sarnase seisundi tekkele, mida on vahel täheldatud hepariiniga ravitud patsientidel (hepariin-indutseeritud trombotsütopeenia).

Seisundi tekkimisel on oluline kiire arstiabi. Trombotsütopeeniaga tromboosi tunnuste varajane äratundmine ja kiire ravi kiirendab taastumist ja väldib tüsistusi. Tromboos kombinatsioonis trombotsütopeeniaga vajab erikäsitlust. Selle seisundi diagnoosimiseks ja raviks peavad tervishoiutöötajad tutvuma asjakohaste juhistega ja/või konsulteerima spetsialistidega (nt hematoloogid).

Ameerika Ühendriikides Jansseni koroonavaktsiini saanud inimestel on esinenud ebatavalisi madala vereliistakute arvuga verehüübeid ehk trombotsütopeeniaga tromboosi, mille tekkimise oht on väga väike. Vaktsiini saavad inimesed peaksid siiski olema teadlikud seisundi esimestest nähtudest, et saada kiiret meditsiinilist abi, mis aitab taastuda ja vältida tüsistusi.

Vaktsineeritud inimesed peaksid ravimiameti andmeil viivitamatult pöörduma haiglasse või kutsuma kiirabi, kui neil esinevad järgmised sümptomid:

  • õhupuudus
  • valu rinnus
  • jala turse
  • püsiv kõhuvalu
  • neuroloogilised sümptomid, sealhulgas tugevad ja püsivad peavalud või ähmane nägemine
  • pisikesed täppverevalumid süstekohast eemal.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles