Selgus, milline on Covid-19 põdemisel trombioht argipäeva ja vaktsineerimisega võrreldes

PM Tervis
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Trombi tekkimise oht Covid-19 põdemisel on kaheksa korda suurem kui AstraZeneca kaitsesüstiga vaktsineerimisel, selgus Oxfordi ülikooli uuringust

Veenitromboos ajus esines 39 inimesel miljonist Covid-19 põdenust. Üle poole miljoni Covid-19 haige põhjal tehtud uuringus teatati, et trombirisk on pärast nakatumist sada korda suurem kui tavaliselt. 

Ühendkuningriigi tervishoiuametnikud on öelnud, et vaktsiin on endiselt ohutu ja efektiivne, kuid selle kasutamist on alla 30-aastastel piiratud, kuna sel vanuserühmal on väiksem oht ​​koroonaviirusega tõsiselt haigestuda, vahendab Sky News.

Oxfordi uuring näitas, et Covid-19 nakkuse tagajärjel tekkinud trombijuhtudest umbes 30% esines alla 30-aastaste hulgas.

Paljudes riikides on vaktsiini kasutamine teatud vanuserühmades piiratud või peatatud. Taani loobus pärast üksikute verehüübejuhtumite teadete täielikult AstraZeneca vaktsiini kasutamisest. 

Teadlased on öelnud, et Oxford-AstraZeneca vaktsiini tehnoloogia, mis rakendab adenoviirust, on seotud verehüüvete veidi suurenenud riskiga.

Sarnast tehnoloogiat kasutab ka Johnson & Johnson vaktsiin, mille manustamine Ameerikas peatati pärast mõnda trombijuhtu.

Oxfordi ülikooli professori Paul Harrisoni sõnul tuleks mõista, et Covid-19 põhjustab väga kõrget trombide tekkimise ohtu. 

«Praegust olukorda hinnates on Covid-19sse haigestudes ka alla 30-aastaste puhul väga kõrge trombiriski. See on palju kõrgem risk kui see, mis vaktsineerimise tagajärjel tekkida võib,» sõnab Harrison.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles