EMA: inimesed peaksid saama ka teise doosi AstraZeneca vaktsiini (2)

Copy
Vaktsineerimine AstraZeneca koroonavaktsiiniga.
Vaktsineerimine AstraZeneca koroonavaktsiiniga. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Euroopa Ravimiamet (EMA) kinnitas reedel, et inimesed, kes said esimese kaitsesüstina AstraZeneca koroonavaktsiini, peaksid hoolimata vaktsiiniga seotud harvaesinevast tromboosiohust saama seda ka teise annusena.

Oma uutes soovitustes teatas Euroopa Ravimiamet, et inimesed peaksid siiski saama ka teise AstraZeneca vaktsiinidoosi neli kuni 12 nädalat pärast esimese kaitsesüsti saamist ning vaktsiinist saadav kasu kaalub kaugelt üles harvaesineva tromboosi ohu.

«Praegu toetab olemasolev info seda, et jätkata vaktsiini teise doosi manustamisega,» ütles ravimiameti asedirektor Noël Wathion. EMA ütles, et pole teada, kas harvaesineva tromboosi oht pärast teist kaitsesüsti on erinev ohust pärast esimest süsti.

Analüüsides Euroopa-üleseid andmeid AstraZeneca kohta, ütles EMA, et pole piisavalt infot selle kohta, kes on harvaesinevale tromboosile vastuvõtlikumad.

Selle kuu algul teatas Hollandis asuv Euroopa Ravimiamet, et on olemas «võimalik seos» AstraZeneca vaktsiini ning harvaesinevate trombooside vahel, kuid vaktsiinist saadav kasu kaalub üles selle võimalikud ohud.

Varem kirjeldas EMA trombi «väga haruldase» kõrvalmõjuna ning ütles, et vaktsiini peal olevat silti tuleb ära muuta, et arstid ja patsiendid oleksid ohust teadlikud.

Sellegipoolest pole selge, kui sageli tromboosi esineb. Suurbritanniast saadud andmeil, kes on manustanud rohkem AstraZeneca vaktsiini kui ükski teine riik, esines märtsi lõpu seisuga 18 miljoni kaitsesüstitud inimese kohta 30 taolist juhtumit.

Möödunud kuul peatasid enam kui tosin riiki, neist suurem osa Euroopas, AstraZeneca vaktsiini kasutamise tromboosiohu tõttu. Enamus jätkas uuesti vaktsiini kasutamist koos ealiste piirangutega pärast seda kui EMA teatas, et riigid peaksid jätkama vaktsiini kasutamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles