Teadlased võrdlesid, milline immuunvastus tekib eakatel Pfizeri ja AstraZeneca vaktsiinidega

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ühendkuningriigis korraldatud uuringus, kus võrreldi omavahel Pfizer/BioNTechi ja AstraZeneca/Oxfordi ülikooli Covid-19 vaktsiine, leiti üle 80-aastastel pärast ühe doosiga vaktsineerimist laias laastus ühesugused antikehade vastused, kirjutab Med24.

Selgus ka, et T-rakuline vastus oli sagedasem ja tugevam pärast AstraZeneca vaktsiini võrreldes Pfizeri omaga. Uuring on veel eelretsenseerimata.

Kui antikehad võivad blokeerida koroonaviiruse inimese keha rakkudesse sisenemise, annavad T-rakud laiema kaitse, rünnates ja hävitades juba nakatunud rakke. Mõlemad vaktsiinid on eakatel kasutamiseks head.

Pärast ühe doosiga vaktsineerimist olid ogavalguvastased antikehad tekkinud vastavalt 93 protsendil Pfizeri vaktsiiniga immuniseeritud 76 eakast ning 87 protsendil AstraZeneca vaktsiini saanud 89 eakast. 

Ogavalgu vastu suunatud T-rakuline immuunvastus oli jälgitav 12 protsendil Pfizeri ja 31 protsendil AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineeritutest, kusjuures rakuline immuunvastus oli AstraZeneca vaktsiini järgselt kolm korda kõrgem.

Leiti ka, et varasem SARS-CoV-2 nakkus võimendas immuunvastust märgatavalt. Eelnevalt olid nakkuse läbi teinud kaheksa osalejat. Neil esines 691-kordne antikehade tiitri tõus ja neljakordne rakulise immuunvastuse tugevnemine võrreldes mittepõdenutega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles