Eestis teatati trombotsütopeenia juhust, mees on paranemas (2)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh

Eelmisel nädalal saadeti ravimiametile Covid-19 vaktsiinide kõrvaltoimetest 71 teatist.

Järgnev on kokkuvõte eelmisel nädalal saadetud kõrvaltoimete teatiste kohta, milles kirjeldati vaktsineerimise järgselt tekkinud kaebusi, mis ei pruugi olla vaktsiiniga seotud. 

Comirnaty

Eelmisel nädalal saadeti 41 teatist.

  • Vaktsiini ebaefektiivsust ehk haigestumist Covid-19 haigusesse, mil oli kerge kulg, kirjeldati 11 teatises. Neist 8 teatist on ühes hooldekodus kõigi vaktsineeritud elanike testimisel saadud andmetest: kokku testiti 31 hooldekodu elanikku, kellest 15 oli test negatiivne, 8 juhul oli test positiivne, kuid eakatel sümptomeid ei esinenud ning 8 juhul oli test positiivne koos kerge haigestumisega.
  • Teada anti kahest tromboosi juhust (aju basilaararteri tromboos 79-aastasel naisel, surmaga lõppenud kopsuarteri trombemboolia 74-aastasel naisel) ajalises seoses vaktsiiniga, kuid põhjuslik seos ei ole ravimiameti andmeil tõenäoline: tegemist on kroonilisi raskeid haigusi põdevate patsientidega ning trombi teke võib olla tingitud põhihaiguse tüsistustest.
  • Ülejäänud teatistes kirjeldati ravimiteabega kooskõlas olevaid mittetõsiseid reaktsioone, mis kestsid mõne päeva (üksikutel juhtudel kauem). Lisaks kirjeldati köha, kurguvalu, mädakollet suulaes ja rinnanäärmes, naha tundlikkushäireid, veresuhkru taseme kõikumist, psoriaasi ägenemist, südamevaevusi, jäsemevalu ja liigesturset.

Töövõimetuslehte vajati 3 juhul 3-7 päevaks.

Moderna vaktsiin

Eelmisel nädalal saadeti 8 teatist.

  • Teada anti ühest tromboosi juhust (silma tsentraalveeni tromboos 66-aastasel naisel) ajalises seoses vaktsiiniga, põhjuslik seos ebatõenäoline.
  • Ülejäänud teatistes kirjeldati ravimiteabega kooskõlas olevaid mittetõsiseid reaktsioone. Lisaks kirjeldati ninaverejooksu, hüpertensiooni, igemevalu, valu suus, köha, kõhuvalu, jäsemete raskustunnet.

Töövõimetuslehte vajati ühel juhul.

Vaxzevria vaktsiin

Eelmisel nädalal saadeti 22 teatist.

  • Teada anti 61-aastasel mehel tekkinud trombotsütopeeniast (nähtudena muuhulgas jäsemetel täppverevalumid, verevalumid süstekohal, vereliistakute vähesus vereanalüüsis), patsient sai ravi ja on paranemas. Seos vaktsiiniga on võimalik. Trombotsütopeenia on Vaxzevria teadaolev kõrvaltoime.

Lisaks anti teada:

  • 72-aastasel naisel tekkinud nägemishäirest (silma võrkkesta irdumine) ajalises seoses vaktsiiniga (6. päeval pärast 1. vaktsiiniannust), patsient vajas kirurgilist ravi.
  • 59-aastasel naisel süvaveeni tromboosi tekkest 2. päeval pärast vaktsiini 2. annust. Põhjuslik seos ei ole tõenäoline: patsiendil on kaasuvad haigused ja mitmed tromboosi riskifaktorid.
  • 38-aastasel naisel peavalusündroomi ja valgustundlikkuse tekkest, mis on kestnud üle kuu ja vajab ravi.

Ülejäänud teatistes kirjeldati ravimiteabega kooskõlas olevaid mittetõsiseid reaktsioone. Lisaks kirjeldati nõgestõve ja huuleturse teket, jäseme valu, hingamisraskust, nahatundlikkushäireid, seljavalu, verevalumeid, menstruaaltsükli häireid, kuulmise nõrgenemist ja kohinat kõrvus.

Töövõimetuslehte vajati 6 juhul 2-3 päevaks, kahel juhul kauem.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles