Pfizeri tegevjuht: Covid-19 viirusvastased tabletid võivad valmida aasta lõpuks

PM Tervis
Copy
Foto: CAGLA GURDOGAN/REUTERS/SCANPIX

Pfizeri tegevjuht Albert Bourla teatas teisipäeval, et selle aasta lõpuks võivad avalikkusele kättesaadavaks muutuda Covid-19 vastu võitlemiseks mõeldud tabletid, vahendab Forbes

Pfizeri teatas eelmise kuu lõpus, et nad on alustanud ravimi 1. faasi kliinilisi uuringuid nimega PF-07321332. Efektiivsus tuleneb ravimi proteaasi inhibiitoritest, mis seonduvad viirusensüümidega, takistades viiruste paljunemist rakus.

Teisipäevase intervjuu ajal rääkis Bourla, et on hädavajalik, et vaesunud riigid saaksid suurema juurdepääsu vaktsiinidele. «Pandeemias olete te sama kaitstud kui palju on kaitstud teie naaber,» lausus Bourla. Sellele lisas Bourla, et kui nad ei suuda pakkuda lahendusi surmava haiguspuhanguga riikidele nagu India ja Aafrika, siis muutuvad need riigid «basseiniks», kus viirus paljuneb ja loob uusi tüvesid.

Bourla ütles intervjuus, et Pfizer toodab sel aastal vaktsiini vähemalt 2,5 miljardit annust. Tegevjuht täpsustas, et ettevõte testib kahte viirusevastast ainet, ühte intravenoosselt (ravimi veeni süstimine) ja teist suukaudselt. Eelkõige keskendutakse suukaudsele võimalusele, sest see pakub rohkem eeliseid ja lihtsust. 

Pfizeri teadusjuht Mikael Dolsten sõnab, et Covid-19 pandeemiaga võitlemine nõuab nii viirusesse nakatunute ennetamist vaktsiini abil kui ka sihipärast ravi. Pfizeri sõnul on proteaasi inhibiitorid osutunud tõhusaks võitluses teiste viiruslike patogeenidega nagu näiteks HIV ja C-hepatiit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles