Teadlased seostavad Covid-19 põdemisega haruldase neuroloogilise haiguse teket

PM Tervis
Copy
Covid-19 järgselt võib saada mõjutatud ka seljaaju.
Covid-19 järgselt võib saada mõjutatud ka seljaaju. Foto: Shutterstock

Äge põiksuunaline müeliit ehk seljaaju põletik, mis võib põhjustada valu, halvatust ja tundlikkuse kadumist, on tuvastatud Covid-19 patsientidel 21 riigis – 43 täiskasvanud haigel vanuses 21–73, ja ka kolmel lapsel vanuses kolm kuni 14 aastat.

Teadusajakirjas Frontiers of Immunology ilmunud ülevaade koondab varasemad uuringud ja juhtumite aruanded ning selle teinud meeskonna sõnul on andmed piisavad edasise uurimise õigustamiseks. Igal aastal on esineb haigust muidu miljoni inimese kohta hinnanguliselt 1,34 kuni 4,6 juhtu.

Seevastu kümne kuu jooksul on ainuüksi Covid-19 patsientide seas ägeda põiksuunalise müeliidi esinemissagedus olnud umbes 0,5 juhtu miljoni kohta, tõmmates teadlaste tähelepanu.

«Leidsime, et seljaaju põletik on Covid-19 ootamatult sagedane neuroloogiline komplikatsioon,» kirjutavad teadlased.

«Enamikul juhtudest (68 protsenti) oli peiteaeg 10 päeva kuni kuus nädalat, mis võib viidata nakkusjärgsetele neuroloogilistele komplikatsioonidele, mida vahendab peremeesorganismi reaktsioon viirusele.»

Uus uurimus lisab teavet juba teadaolevate Covid-19 neuroloogiliste komplikatsioonide kohta: haigust on seostatud paljude närvisüsteemi probleemidega, näiteks püsiva «aju udususe» efektiga.

Nendel 43 juhul leiti, et seljaaju kahjustused põhjustasid halvatust ja olid seotud muude probleemidega, sealhulgas kusepõie üle kontrolli kaotamisega.

Põiksuunaline müeliit on teadaolevalt immuunvahendatud seisund. Teadlaste sõnul on mõeldav, et SARS-CoV-2 antigeenid võivad esile kutsuda müeliidini viivad immuunmehhanismid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles