Teadlased töötasid välja lõhnatesti, millega saab diagnoosida ka Covid-19

PM Tervis
Copy
Lõhnatesti saab kasutada kõikidel inimestel, et aidata diagnoosida Parkinsoni tõve, Alzheimeri tõve või Covid-19 viirust.
Lõhnatesti saab kasutada kõikidel inimestel, et aidata diagnoosida Parkinsoni tõve, Alzheimeri tõve või Covid-19 viirust. Foto: Erakogu/Queen Mary, University of London

Mary ülikooli teadlased töötasid välja uue lõhnatesti, mis on mõeldud Parkinsoni tõve, Alzheimeri tõve ja Covid-19 jaoks, vahendab Medical Xpress.

Londonis asuva Kuninganna Mary ülikooli teadlased on välja töötanud lõhnatesti, millest võib abi olla ka Covid-19 diagnoosimisel laiemas populatsioonis. Lõhnakatsed võivad toetuda teatud neuroloogilistele seisunditele ja sealhulgas aidata kaasa Parkinsoni ja Alzheimeri tõve diagnoosimisele.

Uurimisgrupp töötas välja lõhnataju testimise komplekti, mis kasutab kahe ühepoolse teibiriba vahele asetatud aromaatsete õlide kapsleid. Katse tegemiseks purustatakse kapslid sõrmede vahel katki ja võetakse ära teibiriba, et vabastada kapslites sisalduv aroom. Lähtudes inimese võimest lõhnasid ära tunda, luuakse skoor, mille põhjal saab hinnata lõhnataju kaotust.

«Meie kapslipõhine lõhnakatse aitab kiirelt diagnoosida mitmesuguseid lõhna kadumisega seotud haigusi. Nende hulka kuuluvad kroonilised neuroloogilised seisundid nagu Parkinsoni tõbi ja Alzheimeri tõbi ning samuti Covid-19, mis teadaolevalt lõhnataju mõjutab,» sõnas Kuninganna Mary ülikooli juhtivteadur dr Ahmed Ismail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles