Teadlased avastasid koroonaviiruse antikeha, mis teeb kahjutuks isegi SARSi

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad.
Koroonaviirus ja antikehad. Foto: Shutterstock

Covid-19st tervenenud patsientide antikehi tootvate B-rakkude uuring tuvastas ristreaktiivse antikeha, mis suudab kahjutuks teha isegi 2003. aastal SARSi põhjustanud viiruse.

Covid-19 haige kehas osalevad immuunsüsteemi B-rakud ulatuslikus võitluses SARS-CoV-2 viirusega. Mõned B-rakud on selles tõhusamad kui teised. Teadlased uurisid nendest ülevaate saamiseks 14 Covid-19 patsiendi vereproove, vahendab Medical Xpress.

Teadlased kitsendasid uuringu 92 antikehale neljalt inimeselt, kelle vereseerum viiruse kõige tugevamalt neutraliseeris.

Kui rühm uuris kõige tugevama immuunreaktsiooni loonud B-rakkude toodetud antikehi, köitis teadlaste tähelepanu eelkõige üks antikeha, tuntud kui BG10-19. BG10-19 ei neutraliseerinud mitte ainult kõiki uuritud SARS-CoV-2 tüvesid, sealhulgas Lõuna-Aafrika ja Ühendkuningriigi variante, vaid ka SARS-CoVi — viiruse, mis põhjustas 2003. aastal SARS-i puhangu.

Kui BG10-19 kinnitub viiruse alale, mille tunnevad ära ka teised antikehad, seondub see viisil, mida pole varem kirjeldatud – lähikontaktis «lukustab» see viiruse täielikult.

Rühm plaanib läbi viia rohkem uuringuid, et saada teada, milliseid koroonaviiruseid BG10-19 neutraliseerib, kas ja kuidas viirus antikehast võib pääseda ning kas BG10-19 saab muuta tõhusaks vahendiks võimalike tulevaste koroonaviiruste tüvede vastu.

Võime seonduda nii paljude erinevate koroonaviirustega tähendab, et see antikeha võib olla hea lähtepunkt uute antikehade väljatöötamiseks, mida saab tulevikus laialdaselt kasutada, nentisid teadlased.

Uuringu tulemused avaldati teadusajakirjas Cell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles