India teadlased tuvastasid viirusel mutatsioonid, mis võivad mõjutada immuunsust (6)

PM Tervis
Copy
India haigla
India haigla Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS/Scanpix

India valitsuse loodud teadusnõustajate foorum on ametivõimudele teatanud mõne koroonaviiruse proovi väiksematest mutatsioonidest, mis võivad immuunvastusest kõrvale hiilida ja vajavad rohkem uurimist, ütles foorumi juht Reutersile.

Nõustajate sõnul polnud aga mutatsioonide märgistamise ajal praegu põhjust arvata, et need laienevad või võivad olla ohtlikud.

Teadlased uurivad, mis viis praeguse nakkusjuhtumite arvu tõusuni Indias ja kas selle põhjuseks on riigis esmakordselt tuvastatud tüvi nimega B.1.617. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ei ole India tüve kuulutanud «murettekitavaks», nagu on seda tehtud Suurbritannias, Brasiilias ja Lõuna-Aafrikas esmakordselt tuvastatud variantide puhul. Kuid WHO edastas 27. aprillil, et varajane genoomide järjestamisel põhinev modelleerimine viitas sellele, et B.1.617 leviku kiirus oli suurem kui teistel Indias ringlevatel tüvedel.

Nõuandjate foorum, tuntud kui India SARS-CoV-2 geneetika konsortsium ehk INSACOG, on nüüd leidnud koroonaviiruses mutatsioone, mida ekspertide arvates tuleb tähelepanelikult jälgida.

«Näeme, et mõnes proovis on esindatud mõni mutatsioon, mis võib immuunvastustest kõrvale hoida,» ütles INSACOGi teadusliku nõuanderühma esimees ja India tippviroloog Shahid Jameel. Ta ei öelnud, kas mutatsioone on nähtud India variandis või mõnes muus tüves.

«Kui te neid viirusi ei kultiveeri ja neid laboris ei testita, ei saa kindlalt öelda. Siinkohal pole põhjust arvata, et need laienevad või võiksid olla ohtlikud, kuid me märkisime selle ja hoiame pilku peal,» ütles ta.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles