Õudusunenägu Indias: koroonahaiged surevad haigla ooteruumides (5)

PM Tervis
Copy
Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS/Scanpix

India on täielikult nakatunud Covid-19 viirusesse, haiglad on ülekoormatud ja inimesed surevad ooteruumides või enne seda kui nad üldse arstiabini jõuavad, kirjutab CNN.

25-aastane seitsmendat kuud rase Goldi Patel käis läbi mitu New Delhi haiglat, et oma 30-aastasele mehele, Sadanand Patelile, haiglakohta leida, sest äärelinnas asuva ajutise haigla hooldustase on puudulik. Sadanand on hirmul, sest 80% tema kopsudest on nakatunud Covid-19 viirusega ja hingamine on muutunud väga vaevaliseks. Mees kardab, et tema seisund halveneb ja surm saabub enne kui ta arstiabi saab. 

Indias on olukord äärmiselt kehv, haiglad on ülekoormatud, puudub nii personal kui ka vajalikud meditsiinitarvikud, mõned patseindid surevad ooteruumides või väljaspool kliinikuid. 

Puudu on kõigest, nii ravimitest, hapnikust kui ka voodikohtadest

Veebruaris suleti ajutine koroonahaigetele mõeldud haigla, sest arvati, et India on viiruse vallutanud. Tagasilöök tuli aga kiiremini kui arvata võis. 500 voodikohaga haigla avati uuesti ja aprillis oli see puupüsti täis. Sadanand Patel sai voodikoha järgmisel päeval pärast haigla avamist. Kui tema abikaasa teda mõni päev hiljem külastas, oli rajatis haigeid täis. 

Ajutine haigla püstitati suurde laohoonesse, osad patsiendid lamavad papist vooditel, sest voodeid enam ei jalgu. Sadanand Patel sai arstiga suhelda kaks korda kolme päeva jooksul. Ta vaatas kuidas kaks meest lähedalasuvates voodites valudest karjusid. «Nende hapnik näis otsa lõppevat, ravimeid samuti enam pole,» sõnas Sadanand Patel.

Laupäevaks, kui Sadanand Patel oli haiglas viibinud viis päeva, oli tema ümbert surnud vähemalt viis inimest. Üks surnukeha lebas mitu tundi kõrvalvoodil enne kui see ära viidi. 

«Sa sured voodis lamades, sest pole kedagi kes arsti kutsuks»

India tervise- ja perekonna hoolekande ministeerium teatas eelmisel kuul, et laiendab rajatist hapnikuvarustusega 2000 voodile, et aidata lahendada linna haiglaruumide puudus. Valitsuse poolt on saadetud 40 arsti ja 120. 

«Valitsus arvab, et kui nad on selle haigla avanud siis siinseid patsiente ravitakse,» ütles Sadanand Patel, «Aga tegelikult midagi sellist ei toimu.» Sadanand Patel on hirmul ja palus arstidelt korduvalt viia teda teise haiglasse. «Ta palus mul viia ta sellest kohast ära, kasvõi koju. Ta ei tunne ennast siin hästi ja kardab väga,» ütles Goldi, Sadanand Patel abikaasa. «Üritasin muudkui seletada, et kui siia jääd, saad vähemalt hapnikku,» lausus Goldi.

Sadanand Pateli sõnul kontrollivad arstid patsiente harva, sest abi vajavaid inimesi on rohkem kui aidata jõuaks. Ükskord rääkis mees lähedalasuvas voodis oleva patsiendiga, kes soovitas tal haiglast ära minna kohe kui Sadanand end paremini tunneb. «Sa sured oma voodis lamades, sest pole kedagi, kes arsti kutsuks,» ütles ta.

Ta vaatas kuidas kaks meest lähedalasuvates voodites valudest karjusid. «Nende hapnik näis otsa lõppevat, ravimeid samuti enam pole,» sõnas Sadanand Patel.

Taolised juhtumeid on aset leidnud veelgi. Sarita Saxena ütles reedel CNN-ile, et tema õemees lubati ajutisse haiglakompleksi pärast seda kui ta oli vähemalt seitsmest haiglast tagasi saadetud. Saxena ei usu, et ükski arst ravib patsiente «Ainsad hoolitsejad on perekond ja sõbrad, kes riskivad koroonasse nakatumisega, kuna haiguse leviku peatamiseks pole haiglates seinu,» sõnas Saxena.

India vaevleb hapnikupuuduses

Naaberriigi Uttar Pradeshi osariigis Meeruti linnas asuv haigla Lala Lajpat Rai Memoriaalmeditsiinikolledž (LLRM) on üle patsientidest üle ujutatud. Inimesed on kõikjal - kanderaamidel, laudadel, põrandal ja oigavad lootusetult hapniku järele. Haigla töötajate sõnul on 100 patsiendile umbes 55 voodikohta. Arste on vaid viis.

Üks neist on 32-aastane kahe lapse ema Kavita. Ta on olnud neli päeva haigla põrandal ja vaevlenud hingamisega. Ta ütleb, et pole hapnikku saanud ja haiglas oldud aja jooksul näinud vähemalt 20 inimese surma. «Mul on ärevus, ma kardan nii väga, et lõpetan hingamise,» ütles naine.

Hapnik on Indias napp kaup, viimase nädala jooksul teatanud enam kui 2,5 miljonist puuduoleva hapniku juhtumist. Teised riigid on Indiasse saatnud hapnikuballoonid ja kontsentraatorid, mis võivad aidata hapnikku toota. Tervise- ja perekaitseminister dr Harsh Vardhan ütles neljapäeval, et riigis on piisavalt hapnikku ja pole vaja paanikat tekitada. «Hapnikku oli piisavas koguses, kõik kes hapnikku vajavad, saavad seda,» sõnas Vardhan. 

Kuid haiglad on endiselt hädas ja kasutavad sotsiaalmeediaplatvorme, et saata SOS sõnumeid hapniku puudusest ja paluda abi, et keegi neile vajalikke hapnikuballoone saadaks. Patsientide pereliikmed seisavad tundide kaupa hapniku täitekeskuste ees käes tühjad hapnikuballoonid.

Koroonahaigete lähedased seismas tühjade hapnikuballoonidega täitmise järjekorras.
Koroonahaigete lähedased seismas tühjade hapnikuballoonidega täitmise järjekorras. Foto: /AP/Scanpix

Batra haigla meditsiinidirektori dr SCL Gupta sõnul suri laupäeval ühes New Delhi haiglas kaksteist inimest, nende seas ka üks arst. Mõnes haiglas on patsiente hoiatatud, et kui nad tahavad ravile saada, peavad nad hapniku ise hankima. «Oleme enne patsientide haiglasse lubamist neile öelnud, et hädaolukorras peavad nad ise endale hapniku hankima,» ütles Delhi põhjaosas asuva Panchsheeli haigla vanemarst Poonam Goyal.

Ravimeid kõigile ei jagu

Kuigi Goldi Patel tunneb kergendust, et tema abikaasa saab hapnikku, on naine mures mehe üldise seisundi pärast. Ilma kopsuhaiguse raviks kasutatavate ravimiteta on kahjustus levinud 80% mehe kopsudest, näitab kompuutertomograafia. Haiglas antakse toitu, vett ja hapnikku, kuid vähe ravimeid. «Haigla töötajad andsid talle antibiootikume pärast seda, kui ta ütles, et ta tapab ennast,» lausus Goldi Patel.

Hapniku andmisega leevendatakse sümptomeid, kuid ei ravita. «Ravimid koos hapnikuga on väga vajalik, ei saa elada lootuses, et kui hapnikku kätte saad, on kõik korras,» sõnas Sadanand Patel.

Goldi on ka iseenda pärast hirmul, ta on seitmendat kuud rase ega tea, kas tal on Covid. Tal pole sümptomeid, sest teda pole testitud, kuna see maksab 900 ruupiat (umbes 10 eurot). Goldi abikaasa, Sadanand Patel, oli perekonna ainuke töötav liige ja nüüd kui mees on haige, ei ole naisel rahalise sissetuleku peale loota.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles