Hapnikupuudusega maadlevad India haiglad haaravad viimasest abinõust (1)

PM Tervis
Copy
Patsient India haiglas
Patsient India haiglas Foto: TAUSEEF MUSTAFA/AFP/Scanpix

India pealinnas New Delhis on kohtust saanud viimane lootus paljudele haiglatele, kes võitlevad Covid-19 patsientidele hapniku hankimise nimel, kuna varud on otsakorral.

Delhi ülemkohtu kaks kohtunikku korraldavad peaaegu iga päev videokonverentse, et kuulata haiglate avaldusi, milles viidatakse India elanike põhiseaduslikule õigusele elu kaitsele, vahendab Reuters.

Advokaatide sõnul on kohtu sekkumine päästnud inimelusid.

Pühapäeval, kui Sitaram Bhartia haiglas oli 42 viirushaigele jäänud vaid 30 minuti jagu hapnikku ja uusi varusid ei paistnud, pöördusid haigla ametnikud «viimase abinõuna» Delhi kohtu poole, ütles advokaat Shyel Trehan.

Kohtunikud käskisid Delhi osariigi valitsusel tagada varud viivitamatult.

«Hapnikuballoonid saabusid varsti pärast istungit ja paar tundi hiljem saabus tank,» ütles Trehan.

Meditsiinilise hapniku puudus on umbes kahe nädala jooksul kimbutanud 20 miljoni elanikuga linna, kus patsiendid surevad haiglavooditel, kiirabiautodes ja parklates õhku ahmides.

Delhis registreeritakse päevas umbes 20 000 uut Covid-19 juhtumit. Linn vajab iga päev 976 tonni meditsiinilist hapnikku, kuid föderaalvalitsus eraldab vähem kui 490 tonni.

Riiklikult varusid haldava peaminister Narendra Modi valitsuse esindajad on kohtule öelnud, et teevad kõik, mis võimalik.

Kohtunik Vipin Sanghi ütles riigiametnikele, et linna vajaduste rahuldamiseks peaksid nad hapnikuvaru «kerjama, laenama, varastama või importima».

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles