Eelmisel nädalal teatati vaktsineerimisega seoses võimalikest kõrvalnähtudest 98 korral

PM Tervis
Copy
Kõige sagedamini on antikehad saadud kas ühe või kahe vaktsiinidoosiga vaktsineerimise teel.
Kõige sagedamini on antikehad saadud kas ühe või kahe vaktsiinidoosiga vaktsineerimise teel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ravimiametile saadeti eelmisel nädalal, ajavahemikul 26. aprill kuni 2. mai Covid-19 vaktsiinidega seoses 98 kõrvaltoimete teatist.

Järgnev on kokkuvõte eelmisel nädalal saadetud kõrvaltoimete teatiste kohta, milles kirjeldati vaktsineerimise järgselt tekkinud kaebusi, mis ei pruugi olla vaktsiiniga seotud. 

Comirnaty

Eelmisel nädalal saadeti 51 teatist.

  • Vaktsiini ebaefektiivsust (haigestumist kerge kuluga Covid-19 haigusesse) kirjeldati 5 teatises. Lisaks 10 teatist, kus SARS-COV-2 test oli positiivne, kuid sümptomeid ei esinenud (neist 9 teatist hooldekodust).
  • Teatati ühest surmaga lõppenud kopsuarteri trombembooliast ajalises seoses vaktsiiniga (6. päeval pärast vaktsiini 1. annust), kuid noorel inimesel esinesid olulised riskifaktorid ja kaasuvad haigused (sealhulgas korduvad tromboosid); olemasolevate andmete põhjal ei ole võimalik seost vaktsiiniga täpsemalt hinnata.
  • Ülejäänud teatistes kirjeldati ravimiteabega kooskõlas olevaid kergeid reaktsioone, mis kestsid mõne päeva (üksikutel juhtudel kauem). Lisaks kirjeldati roospõletikku, kuulmishäireid, lihasspasme, naha tundlikkushäireid, köha, hingamisraskust ja valu rinnus, astma ägenemist, kõhuvalu, kõhupuhitust, verevalumeid ja nägemishäireid, hallutsinatsioone.

Moderna vaktsiin

Eelmisel nädalal saadeti 8 teatist.

  • Teatistes kirjeldati ravimiteabega kooskõlas olevaid kergeid reaktsioone (2 teatises 1. doosi ja 6 teatises 2. doosi järgselt). Lisaks kirjeldati kõhuvalu, mis kestis paar päeva.

Vaxzevria vaktsiin

Eelmisel nädalal saadeti 39 teatist.

  • Teatati ühest allergilisest reaktsioonist (kõri- ja näoturse) kaks tundi pärast vaktsiini 2. annust, mis vajas ravi; vaktsineeritu paranes kiirelt.
  • Ühel juhul teatati peavalu tekkest koos vererõhu tõusuga, mis ei allunud tavapärastele valuvaigistitele ja kestis neli nädalat ning vajas haiglaravi.

Kahes teatises kirjeldati trombide teket 2. vaktsiiniannuse järgselt:

  • säärearterite tromboos 63-aastasel mehel, algusega umbes kaks nädalat pärast vaktsineerimist; seos vaktsiiniga on ebatõenäoline, sest kaasuva haiguse tõttu määratud antikoagulantravi katkestati hiljuti veritsuste tõttu. Patsient vajas haiglaravi ja on paranemas.
  • reieveeni tromboos koos trombotsütopeeniaga 59-aastasel naisel 10 päeva pärast vaktsineerimist. Vaktsiini rolli reaktsioonide tekkes ei saa välistada, kuid patsient kasutab kasvajalise haiguse raviks lisaks letrosooli, millel on tromboflebiit ja tromboosid teadaolevad kõrvaltoimed. Patsient vajas ravi ja on paranemas.
  • Ühel juhul teatati aneemia ja trombotsütopeenia tekkest (süstekoha verevalum, veritsus tupest, verenäitude muutused) kahe nädala jooksul pärast 1. vaktsiiniannust. Vaktsiini ja reaktsiooni vahelise seose hindamist raskendab asjaolu, et patsiendil esinevad ka teised aneemia ja trombotsütopeenia teket soodustavad haigused. Patsient vajas ravi ja on paranemas.

Ülejäänud teatistes kirjeldati ravimiteabega kooskõlas olevaid mittetõsiseid reaktsioone. Lisaks kirjeldati ajutise kõnehäire teket koos näo ja jäseme tundlikkushäiretega, tasakaaluhäireid, värinaid, lihasspasme, kõhuvalu ja kõhupuhitust, verevalumit silmas, naha tundlikkushäireid, ninaverejooksu, õudusunenägusid ja hallutsinatsioone, vererõhu tõusu ja jäseme fantoomvalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles