UURING ⟩ Covid-19 läbi põdenutel esineb vaktsineerimise järel rohkem kõrvalnähte

PM Tervis
Copy
Eelnevalt Covid-19 põdenutel esines ka rohkem lümfisõlmede suurenemist.
Eelnevalt Covid-19 põdenutel esines ka rohkem lümfisõlmede suurenemist. Foto: Shutterstock

Inimestel, kes on Covid-19 või SARS-CoV-2 asümptomaatilise nakkuse varem läbi teinud, esineb pärast vaktsineerimist rohkem kõrvaltoimeid, vahendab Med24

Ühendkuningriigis uuriti tervishoiutöötajaid pärast esimest Pfizer/BioNTechi vaktsiinidoosi. 974 küsitletud tervishoiutöötajast 265-l oli varem olnud positiivne SARS-CoV-2 test või oli neil leitud verest koroonaviirusevastaseid antikehi.

Palavikku esines kaheksal protsendil põdenutest võrreldes kahe protsendi mittepõdenutega, väsimust 29 protsendil põdenutest ja 20 protsendil mittepõdenutest, lihase- ja liigesevalu põdenutest 20 protsendil ja mittepõdenutest 15 protsendil. Samuti esines põdenutel rohkem lümfisõlmede suurenemist pärast vaktsineerimist – umbes neljal protsendil võrreldes ühe protsendi haigust mitte põdenud inimestega. Süstekoha valulikkust ja seedetraktisümptomeid esines mõlema grupi vaktsineeritute hulgas võrdselt.

Rohkem vaktsineerimise kõrvaltoimeid tekkis ka naistel ja noorematel inimestel, neil olid kõrvaltoimed raskemad ja kestsid kauem.

Uuring on avaldatud eelretsenseerimata tööde andmebaasis MedRxiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles