Indias otsustab 26-aastane arst, kes elab ja kes sureb: inimene pole selleks loodud (1)

PM Tervis
Copy
Rohan Aggarwal kontrollib Covid-19 patsiendi kopsuröntgenit.
Rohan Aggarwal kontrollib Covid-19 patsiendi kopsuröntgenit. Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS/Scanpix

Rohan Aggarwal on 26-aastane. Ta lõpetab meditsiinikooli alles järgmisel aastal — ja ometi on ta ühes India parimas haiglas arst, kes peab otsustama, kes elab ja kes sureb, kui patsiendid tulevad tema juurde hingeldades, nende pereliikmed teda anumas.

Loe pikemast artiklist lähemalt olukorrast Indiast ja noore vaktsineerimata arsti mõtetest kriisiolukorras.

India tervishoiusüsteem on koroonaviiruse leviku tõttu kokkuvarisemise äärel. Aggarwal teeb 27-tunniseid valveid. Kõik Püha perehaigla töötajad, patsiendid ja nende sugulased teavad, et kõigi haigla eesväravatesse saabunute elus hoidmiseks pole piisavalt voodeid, hapnikku ega ventilaatoreid, vahendab Reuters.

«Keda päästetakse, keda mitte, peaks otsustama jumal,» ütleb Aggarwal. «Meid pole selleks loodud — me oleme lihtsalt inimesed. Kuid praegusel hetkel pannakse meid seda tegema.»

India on viimase kahe nädala jooksul registreerinud üle 300 000 uue juhtumi päevas. Pealinnas New Delhis on rohkem kui 5000 intensiivravi voodikohta, millest on praegu aga korraga vabu vähem kui 20. Patsiendid kiirustavad haiglast haiglasse, surevad tänaval või kodus, hapnikuveokid liiguvad relvastatud valve all ohtlikult madalate varudega rajatistesse. Krematooriumid töötavad ööpäevaringselt, korstnad tossamas, ohvrite surnukehad saabuvad iga paari minuti tagant.

Loe pikemast loost, mida mõtleb 26-aastane haigla valvearst epideemia eesliinilt, kes ise on vaktsineerimata, sest oli haige ajal, mil arstidele süste tehti. Samuti kirjutame, kuidas inimesed oma haigete sugulastega mööda linna ringi sõidavad, et haiglates kohta leida ning kuidas lähedaste võitlus arstidega on läinud juba nugade peale.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles