Selgus, kui tõhus on Pfizeri vaktsiin Lõuna-Aafrika tüve vastu (2)

PM Tervis
Copy
Eakate vaktsineerimine. Järvamaa haigla.
Eakate vaktsineerimine. Järvamaa haigla. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi Lõuna-Aafrika variandil õnnestub nakatada Pfizer-BioNTechi vaktsiini saanud inimesi sagedamini kui algsel koroonaviirusel, kaitseb see endiselt väga tõhusalt haiguse raskelt läbi põdemise ja surma eest. Teise värske uuringu kohaselt aitab vaktsiin ülihästi ka Briti variandi vastu, vahendab Novaator.

Katari teadlaste järeldus põhineb enam kui 150 000 inimesel, kellelt võeti veebruaris või märtsis koroonaproov — sel ajal olid uued tüved riigis laialt levinud, Briti variant moodustamas kõigist Kataris ringlenud koroonaviirustest 45 protsenti ja Lõuna-Aafrika ehk LAVi variant B.1.351 ligi poole.

Tööst tuli välja, et Pfizer-BioNTechi vaktsiin kaitses Briti tüvega nakatumise eest 87–89,5 protsenti vaktsineeritutest. Lõuna-Aafrika tüve eest kaitses see 72,1–75 protsendil juhtudest. 

Mõlema tüve puhul kaitses vaktsiin raske haigestumise eest 97,5 protsenti vaktsineeritutest.

Teises hiljuti ilmunud uuringus võeti luubi alla enam kui 230 000 Iisraelis koroonaviirusega nakatunud inimest — analüüsi põhjal hoidis Pfizer-BioNTechi vaktsiin Briti variandiga nakatumise ära enam kui 95 protsendil vaktsineeritutest.

Katari uuring ilmus ajakirjas New England Journal of Medicine ja Iisraeli uuring ajakirjas The Lancet.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles