UURING Kerge Covid-19 põdemine kahjustas oluliselt noorte täiskasvanute unearterit

PM Tervis
Copy
Koroonaviirusega kokku puutunud trombotsüüdid, mis aitavad moodustada verehüübeid, muutuvad veresooni kahjustava protsessi vahelüliks.
Koroonaviirusega kokku puutunud trombotsüüdid, mis aitavad moodustada verehüübeid, muutuvad veresooni kahjustava protsessi vahelüliks. Foto: Shutterstock

Uue uuringu kohaselt võib Covid-19 kergelt läbi põdenud noorte täiskasvanute veresoontes tekkida püsivaid muutusi.

Kuigi SARS-CoV-2 mõjutab peamiselt kopse ja on eriti ohtlik eakatele inimestele, näitavad uuringud järjepanu, et see jätab ka südame-veresoonkonna süsteemi jälje – isegi noortel, kel olid vaid kerged sümptomid.

Viimases uuringus võrdlesid teadlased 30 noore täiskasvanu veresoonte tervist. Uuritavatest pooled olid umbes kuu aega varem olnud Covid-19 positiivsed ja pooled terved.

Analüüsides nende arterite ultraheliuuringuid, leidis meeskond mõlema rühma vahel olulise erinevuse.

Kuigi kedagi polnud hospitaliseeritud, olid kolm kuni neli nädalat tagasi koroonaviirusega nakatunute arterid jäigemad ja vähem elastsed kui tervete rühmal.

Unearter, mis kannab verd ajju, paisus keskmiselt 27 protsendi võrra vähem ja oli 22 protsenti vähem elastne. Mõjutatud oli ka aort, mis viib verd südamest eemale.

Arterite jäikuse ja struktuuri muutused suurendavad südame-veresoonkonna probleemide, näiteks müokardi vigastuste, arütmiate, ägeda koronaarse sündroomi või verehüüvete riski, ja see puudutab eriti noori, kellel on ka muid terviseprobleeme, näiteks diabeet või kõrgvererõhutõbi.

Uuring ilmus teadusajakirjas Experimental Physiology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles