Pfizer langetas USA-s vaktsiini kasutamist 12 eluaastani

PM Tervis
Copy
Pildil 9-aastane Marisol Gerardo, kes saab vaktsiiniuuringu raames oma teise doosi Pfizeri vaktsiini.
Pildil 9-aastane Marisol Gerardo, kes saab vaktsiiniuuringu raames oma teise doosi Pfizeri vaktsiini. Foto: SHAWN ROCCO/DUKE HEALTH/via REUTERS/SCANPIX

Esmaspäeval võeti vastu otsus laiendada Pfizeri Covid-19 vaktsiini kasutamist 12-aastastele lastele, pakkudes võimalust kaitsta nooremaid lapsi, et võimaldada sügisel normaalne kooli naasemine, vahendab Medical Xpress.

Esimesi süstimisi hakatakse tegema neljapäevast, pärast föderaalse vaktsiinide nõuandekomitee otsust kasutada kaheannuseliseid vaktsiine 12–15-aastastel lastel. Enamik Covid-19 vaktsiine on lubatud peamiselt täiskasvanutele. Pfizeri vaktsiini kasutatakse mitmes riigis juba 16-aastastele teismeliste hulgas ja Kanada sai hiljuti esimeseks riigiks, kes laiendas vaktsiini kasutamist 12-aastaste ja vanemateni.

Toidu- ja ravimiamet teatas, et Pfizeri vaktsiin on ohutu ja pakub noorematele teismelistele tugevat kaitset, tuginedes enam kui 2000 USA vabatahtliku uuringule, kus osalesid lapsed vanses 12 kuni 15 aastat. Teadlased leidsid, et lastel tekkis suurem viirusevastaste antikehade tase kui varasematel noortel täiskasvanutel tehtud uuringutes.

Nooremad teismelised said sama vaktsiiniannuse kui täiskasvanud ja neil olid samad kõrvaltoimed nagu valutav õlavars, palavik, külmavärinad või valud, mis annavad märki immunsüsteemi elavnemisest, eriti pärast teist annust.

Pfizer ja tema Saksamaa partner BioNTech taotlesid hiljuti Euroopa Liidus sarnast luba, järgides ka teisi riike. President Joe Biden ütles, et esmaspäevane otsus tähistas järjekordset olulist sammu rahva tavapärasele elule tagasitulekul. «Valgus tunneli lõpus kasvab ja täna läks see veidi eredamaks,» ütles Biden oma avalduses.

Pfizer pole ainus ettevõte, kes soovib oma vaktsiini vanusepiiri alandada. Moderna ütles hiljuti, et 12–17-aastaste laste uuringu esialgsed tulemused näitavad tugevat kaitset ja tõsiste kõrvaltoimete puudumist.

Järgmisena testitakse, kas vaktsiin sobib ka noorematele lastele. Nii Pfizer kui ka Moderna on alustanud USA-s uuringuid 6 kuu kuni 11 aasta vanustel lastel. Need uuringud uurivad, kas beebid, eelkooliealised ja põhiealised lapsed vajavad teistsuguseid annuseid kui teismelised ja täiskasvanud. Väljaspool USA-d uurib AstraZeneca oma vaktsiini Suurbritannia 6–17-aastaste seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles