Eestis elav iraanlannast õde: töö Covid osakonnas meenutas sõjakoledusi

PM Tervis
Copy
ITK Covid-19 osakond.
ITK Covid-19 osakond. Foto: SCANPIX

«Sel kevadel sai südamekeskuse meeskond kogemusi Covid patsientide põetamisel. Kodumaal olen lapsena läbi elanud sõjakoledused ja -raskused ning töö Covid osakonnas meenutas mulle lapsepõlve. Tänu lapsepõlvele tahangi aidata inimesi, olla hea õde,» räägib Iraanist paari aasta eest Eestisse kolinud Ida-Tallinna keskhaigla õde Samira Ghafouriansahraei.

Ghafouriansahraei pere kolis lastega paar aastat tagasi Eestisse, et toetada abikaasa doktoriõpinguid Tallinna tehnikaülikoolis, vahendab Med24.

«Eestisse tulles pidime kogu perega kohanema uue eluga ja esmalt uue keelega. Abikaasa alustas õpinguid, tütar läks kooli ja poeg lasteaeda. Minu suureks unistuseks oli uues kodus jätkata õetööga. Iraanis täiendasin õe bakalaureuse õpinguid magistrikraadiga juhtimises ning olin vanemõe kohustuses. Minust sai õde, sest ma armastan inimesi aidata,» ütleb ta.

Eestis õdede registrisse saamise tee oli pikk. Töötukassa kaudu läbis naine keelekursused ning terviseamet korraldas koostöös Tallinna tervishoiu kõrgkooliga praktika haiglas, et anda kogemusi Eesti tervishoius. Kodumaal töötas Ghafouriansahraei südame intensiivravikeskuses ja südamekirurgia osakonnas. Head teadmised ja kogemused kardioloogia valdkonnas innustasid teda pöörduma Ida-Tallinna keskhaigla personaliosakonda palvega läbida neli kuud praktikat südamekeskuses. Pikk tee sai läbitud 2020 aasta lõpus, kui Ghafouriansahraei sooritas õe eksami ja sai õdede registrisse.

«Covid osakonnas töötades nägin palju raskes seisus patsiente. Mõtlesin sel ajal endast kui sõdurist. Osakonna hoole all olnud patsientide ja nende lähedaste ootused ja lootused – see kõik motiveeris mind ja kogu meeskonda andma endast kõik,» sõnab Ghafouriansahraei.

Tänaseks on tema pere Põhjamaa eluga harjunud. «Lapsed saavad koolis ja lasteaias suurepäraselt hakkama, abikaasa õpib ja mina töötan õena. Vaatamata väljakutsetele ja raskustele olen õnnelik ja naudin elu!

Mida soovin teistele õdedele? Soovin kõigile tervist. Kõige parem soov on tervis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles