Slovakkia alustab juunist pookimist Vene Sputnik V vaktsiiniga

Copy
Sputnik V vaktsiini illustratsioon.
Sputnik V vaktsiini illustratsioon. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Slovakkia tervishoiuminister ütles kolmapäeval, et riik hakkab juunist pakkuma ka Vene Sputnik V koroonavaktsiini.

Teisipäeval teatas Slovakkia tervishoiuministeerium et peatab AstraZeneca esimese vaktsiinidoosi manustamise, sest uurib ühe tromboosi tagajärjel surnud patsiendi juhtumit.

«Lähipäevadel allkirjastan loa Sputnik V-ga vaktsineerimiseks,» ütles ajakirjanikele Slovakkia tervishoiuminister Vladimír Lengvarský.

Ta lisas, et slovakid vanuses 18-60 eluaastat saavad alates 1.juunist valida muude saadaolevate vaktsiinide hulgast ka Sputnik V.

Sputnik V on endised idabloki riigid ajanud kahte leeri. Osad näevad selles jumala kingitust ning teised peavad seda Kremli propaganda tööriistaks.

Tuntud meditsiiniajakiri Lancet avaldas veebruaris ülevaate, milles kinnitas, et vaktsiin turvaline ja 90 protsendi ulatuses koroonaviiruse nähtude vastu tõhus. See aitas vaigistada vaktsiini osas olnud muresid.

Sputnik V vaktsiini on kasutatud nii Venemaal, kui Ungaris, kuid Euroopa Ravimiamet (EMA) sellele rohelist tuld veel andnud pole.

Slovakkia sai esimese Sputnik V vaktsiinipartii 1. märtsil.

Toonase peaministri Igor Matoviči otsus vaktsiini osta sai otsustavaks valitsuse lagunemisel. Riigi endine välisminister nimetas vaktsiini "hübriidsõja relvaks".

Vaktsiiniostu vastu olid kolm valitsuskoalitsiooni neljast partnerist ning selle tulemusel astusid Matovič ning tervishoiuminister Marek Krajčí tagasi.

Pärast valitsusremonti sai peaministriks Eduard Heger ning uus kabinet alustas tööd 1. aprillil. Lisaks Hegerile on kabineti ainsaks uueks liikmeks Vladimír Lengvarský.

Sestsaadik on Sputnikule hinnangu andnud kaks Slovakkia sõltumatut laborit, lisaks üks labor Ungaris. Vaktsiininäidised saadeti analüüsimiseks tagasi ka Venemaale.

Lengvarský otsustas vaktsiini kasutamise pärast analüüside rahuldavaid tulemusi heaks kiita.

5,4 miljoni elanikuga Slovakkias on kolmapäevase seisuga tuvastatud kokku 386 540 nakkusjuhtu ning viiruse tagajärjel on surnud 12 096 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles