Eksperdid avaldasid, millal võib vaja olla kolmandat vaktsiiniannust (6)

PM Tervis
Copy
Esmaspäevast on vaktsineerimine avatud kõigile alates 16. eluaastast.
Esmaspäevast on vaktsineerimine avatud kõigile alates 16. eluaastast. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Inimesed, kes on koroonaviiruse vastu täielikult vaktsineeritud Pfizer-BioNTech või Moderna vaktsiinidega, võivad vajada kordussüsti ühe aasta jooksul, et säilitada immuunsus, ütles Ameerika Ühendriikide toidu ja – ravimiameti bioloogilise hindamise ja uuringute keskuse direktor dr Peter Marks, vahendab Forbes.

Teiste ekspertide sõnul võib kordusvaktsineerimine olla vajalik juba kuue kuu möödudes.

Pfizeri tegevjuht Albert Bourla sõnas eelmisel nädalal, et tõenäoliselt vajavad inimesed täiendavat vaktsineerimist kuue kuni 12 kuu jooksul pärast teist vaktsiiniannust. Varaste uuringute kohaselt näib siis vaktsiini tõhusus järele andvat.

Eelmisel kuul ütles BioNTechi tegevjuht Ugur Sahin, et pärast teist vaktsiini kulub kehal umbes kaheksa kuud, kui hakkab ilmnema antikehareaktsioonide langus koroonaviiruse vastu, mil oleks ideaalne aeg sellele uuesti «hoogu anda».

Johnson & Johnson tegevjuht Alex Gorsky ütles veebruaris, et inimestel võib olla vaja valmistuda iga-aastase koroonaviiruse vaktsiini saamiseks, et võidelda uute mutatsioonidega, sarnaselt iga-aastasele gripivaktsineerimisele.

Teiste ekspertide sõnul on liiga vara öelda, kas üldsus vajab kolmandaid annuseid: haiguste kontrolli ja tõrje keskuse endine direktor dr Tom Frieden ütles eelmisel nädalal Reutersile, et «on täiesti kohatu» öelda, et iga-aastane vaktsineerimine osutub tõenäoliselt kõigile vajalikuks, sest «meil pole aimugi, kui suur on selle tõenäosus».

USA juhtiv nakkushaiguste ekspert dr Anthony Fauci tõdes, et ekspertidel on parem ettekujutus kolmanda annuse vajalikkusest suve lõpuks või varasügiseks, lähtudes koroonaviirusega nakatuvate vaktsineeritud inimeste arvust.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles