GRAAFIK Üle pika aja taas alla 100 nakatunu päevas: maskid võivad 7. juunist kaduda

Copy
Inimesed väliterrassil einestamas.
Inimesed väliterrassil einestamas. Foto: RAUL MEE/

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2612 koroonaviiruse proovi, neist esmaseid positiivseid oli 77 ehk 2,9 protsenti analüüside koguarvust. Viimati jäi positiivsete testide arv alla saja 2. novembril, mil analüüsiti 3235 koroonaviiruse proovi, millest positiivseid oli 80 ehk 2,5 protsenti analüüside koguarvust. Kuna ka vaktsineerimistempo tõuseb, tegi teadusnõukoda valitsusele ettepaneku maskinõue kaotada 7. juunil.

Millised on hetkel koroonaviiruse leviku tõttu kehtivad piirangud? Kuigi valitsus on järk-järgult piiranguid leevendanud, kehtivad eile uuendatud info kohaselt endiselt kaitsemaski kandmise või nina ja suu katmise kohustus avalikes siseruumides, sealhulgas ühistranspordis ning teeninduskohtades.

Lisaks tuleb avalikes siseruumides järgida 2+2 reeglit ning siseruumis asuvates kaubandusettevõtte üldkasutatavates ruumides tuleb tagada täituvus maksimaalselt 50 protsendi ulatuses.

Kehtib ka nõue, et inimesed, kellel on diagnoositud Covid-19, ei tohi alates diagnoosimisest kuni terveks tunnistamiseni elukohast lahkuda. Lähikontaktsetel tuleb jääda kümneks päevaks eneseisolatsiooni ning tohivad väljaspool elukohta liikuda piiratud ulatuses üksnes juhul, kui neil pole haigustunnuseid. 

Eneseisolatsiooni ei pea jääma lähikontaktne, kes on viimase kuue kuu kestel koroona läbi põdenud või kes on Covid-19 vastu vaktsineeritud. Vaktsineerimiskuuri lõpust ei ole tohi olla möödunud rohkem kui kuus kuud.

Restoranidesse pääseb taas sööma

Alates tänasest on lubatud siseruumides muuseume ja näituseid külastada. Käia saab ka teatris, kinos, konverentsil, aga ka jumalateenistustel või muudel avalikel usutalitustel juhul, kui ruumitäitumus ei ületa 50 protsenti. 

Tänasest on lubatud ka toitlustusasutuste siseruumides kohapeal süüa-juua, arvestades samuti 50-protsendilise ruumitäitumuse nõudega. Laudkonna suurus tohib olla maksimaalselt kuus inimest. Välialadel tuleb endiselt tagada, et laudkonnas ei oleks rohkem kui kümme isikut ning ka väljas tuleb arvestada 50-protsendilise täituvusega. Toitlustusasutused peavad klientide jaoks uksed sulgema kell 22 - seda ka hotellides ja muudes majutusettevõtetes, kes toitlustust pakuvad. 

Maski lähitulevikus tõenäoliselt kandma ei pea

Teadusnõukoja juht Irja Lutsar sõnas Postimehele, et teadusnõukoda tegi valitusele soovituse 7. juunist maskikohustus siseruumides ära kaotada. «Põhjuseid on mitu: vaktsineerimistempo tõuseb, lisaks on olemas seireuuring, mille järgi on pooltel eestlastel antikehad olemas,» ütles Lutsar. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik lisas, et kuna Covid-19 levik taandub ning vaktsineeritusega hõlmatus tõuseb iga päevaga, siis saab ilmselt lähiajal asendada avalikes siseruumides näo katmise kohustuse vastava soovitusega. «Samal ajal peame arvestama, et epidemioloogilise olukorra halvenedes - näiteks sügisel - võib see nõue taas vajalikuks osutuda.»

Valitsus arutab maskikandmise nõude kaotamist homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles