Valge Maja pressisekretär: loodetavasti alustab WHO taas koroonaviiruse päritolu uurimist

PM Tervis
Copy
Jen Psaki avaldas lootust, et WHO saab liikuda läbipaistvamasse uurimise teise etappi.
Jen Psaki avaldas lootust, et WHO saab liikuda läbipaistvamasse uurimise teise etappi. Foto: /Oliver Contreras/POOL via CNP/INSTARimages/Cover Images/Scanpix

Valge Maja pressisekretär Jen Psaki märkis pressikonverentsil, et Bideni administratsioon on «lootusrikas», et Maailma terviseorganisatsioon (WHO) jätkab Covid-19 päritolu uurimist – esimest uurimist takistas koostöö puudumine Pekingiga, vahendab National Review.

«Nüüd loodame, et WHO saab liikuda läbipaistvamasse uurimise teise etappi,» ütles Psaki vastuseks reporterite küsimustele teooria kohta, et Covid-pandeemia lekkis Hiinas Wuhani viroloogiainstituudist.

Psaki kommentaarid tulid pärast seda, kui Wall Street Journal teatas pühapäeval, et kolm Wuhani labori teadlast paigutati 2019. aasta novembris haiglasse sümptomitega, mis sarnanevad Covidi sümptomitega. Trumpi administratsiooni viimastel päevadel avaldatud välisministeeriumi infoleht edastas samuti, et Wuhani viroloogiainstituudi teadlastel ilmnesid sümptomid, mis olid kooskõlas nii Covid-19 kui ka tavalise hooajalise haiguse nähtudega.

Pärast märtsis lõppenud esialgset uurimist lükkas WHO meeskond ümber laborist viiruse lekkimise teooria kui «äärmiselt ebatõenäolise». Kuid WHO direktor Tedros Ghebreyesus ja viroloogid kogu maailmas tõid välja, et uurimine oli ebapiisav, kuna meeskonnale keelati juurdepääs teabele, mida oleks vaja labori lekke välistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles