Teadlased leidsid põhjuse, miks koroonaviirus on meeste seas nakkavam

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Koroonapandeemia jooksul on arstid tähendanud, et Covid-19 on meeste seas olnud nakkavam kui naiste seas. Selle seletuseks on pakutud teooria, mis seisneb meeste ja naiste horomonaalses erinevuses, vahendab Medical Xpress

Teadlased pakuvad seletuse, mille kohaselt võib meeste testosterooni tase olla põhjuseks, miks mehed haigestuvad rohkem Covid-19 viirusega. 

Washingtoni meditsiiniülikooli uuringus uuriti, kas madal testosterooni tase veres on seotud raskemate haigustega. Uuring ei suutnud tõestada, et madal testosterooni tase on just raske Covid-19 viirusesse haigestumise põhjuseks, kuid see võib olla siiski üheks teguriks. 

Uuringu juhid leidsid, et meestel, kellel oli haiglasse jõudes madal testosterooni tase, oli kõrgem risk rasemaks Covid-19 põdemiseks, intensiivravi vajaduseks või isegi surmaks. Meeste testosterooni taseme alampiiriks on 250 nanogrammi detsiliitri kohta, haiglasse jõudnud meestel oli keskmine tase 53 nanogrammi detsiliitri kohta. 

Läbi vereproovide võeti hormoone 90 mehelt ja 62 naiselt, kes tulid Barnes-Jewish haiglasse Covid-19 sümptomitega ning kellel tuvastati haigestumine koroonaviirusesse. Hormoonide taset mõõdeti neljal päeval. Lisaks testosteroonile mõõdeti veel östradiooli ja östrogeeni.

Tulemused näitasid, et naiste suguhormoonide taseme ja viiruse vahel ei ole mingit seost. Kõige viimasel päeval tehtud testimine näitas, et meestel kes põdesid koroonaviirust raskemalt, oli testosterooni tase 19 nanogrammi detsiliitri kohta. 

Uuringu käigus suri 37 patsienti, kellest 25 olid mehed. 

Lisaks leidsid uuringu autorid, et madalam testosterooni tase meestel on seotud ka kõrgema põletiku taseme ja geenide aktivatsiooni suurenemisega, mis võimandavad kehal rakkude sees ringlevate suguhormoonide funktsioone täita.

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles