Uuringust selgus, kui pikalt püsivad Covid-19 antikehad

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad
Koroonaviirus ja antikehad Foto: Shutterstock

Uuringud näitavad, et Covid-19-ga nakatunud inimesed toodavad antikehi veel pikka aega pärast haiguse läbipõdemist, kirjutab ajakiri Nature

Uuringus, milles kekskenduti Covid-19 antikehade uurimisele, selgus, et viirusest taastunud inimeste luuüdis on tuvastatud pikaealisi antikehi tootvad rakud.

Paljud inimesed, kes on nakatunud SARS-CoV-2-ga toodavad viiruse vastaseid antikehi veel suurema osa oma elust. Inimesed, kes põdesid viirust keskmiselt, nende luuüdi rakkudes on antikehad veel pikka aega, kuigi erinevad viiruse tüved võivad kaitset nõrgendada. 

Antikehad on valgud, mis suudavad viirusosakesi ära tunda ja neid inaktiveerida. Antikehad pakuvad inimesele peamist immuunkaitset. 

Missouris St. Louisis Washingtoni ülikooli immunoloog Ali Ellebedy ja tema meeskond uurisid antikehade tootmist 77 inimesel, kes olid Covid-19 kergemast nakatumisest taastunud. 

Ootuspäraselt langes antikehade tase nelja kuu jooksul pärast nakatumist, kuid pärast seda langus aeglustus ja uurijad tuvastasid ka 11 kuud pärast nakatumist Covid-19 antikehi. Antikehade allika tuvastamiseks kogus Ellebedy meeskond osalejate alamhulgast mälu B-rakke (immuunsüsteemi mälu tugifunktsioon, mille abil keha mäletab kokkupuudet viirusega) ja luuüdi.

Seitse kuud pärast sümptomite tekkimist olid enamikul neist osalejatest endiselt mälu B-rakud, mis tundsid ära SARS-CoV-2.

Ellebedy meeskond on täheldanud varajasi märke selle kohta, et Pfizeri mRNA vaktsiin peaks käivitama samade rakkude tootmise. Kuid antikehade tootmise püsivus, olgu see siis vaktsineerimise või nakatumise tõttu, ei taga täielikku immuunsust Covid-19 vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles