Teist tüüpi gripiviirused võivad olla Covid-19 tõttu välja surnud

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Covid-19 pandeemia ajal oli gripi levikut nii vähe, et teatud tüüpi gripiviirused võivad olla välja surnud, vahendab LiveScience

Covid-19 paneemia ajal langesid gripiviiruse juhtumid ajalooliselt madalale tasemele, ekspertide sõnul võib see olla tingitud maski kandmistest ja muudest Covid-19 ettevaatusabinõudest. 

Teist tüüpi gripiviiruseid pole sel aastal täheldatud ehk neid pole kuskil maailmas registeeritud, kirjutas STAT. Eksperdid ei ole veel kindlad, kas need tüübid on päriselt välja surnud, kui jah, siis aitab see mõista, kuidas gripiviirused liigituvad.

Tavaliselt põhjustavad hooajalist grippi kaks grupiviirust - A-gripiviirus ja B-gripiviirus.  

A-gripiviirused jagunevad kaheks valguks, mida nimetatakse hemaglutiniiniks (H) ja neuraminidaasiks (N). Enamasti nakatuvad A-gripiviirusega inimesed, linnud ja loomad. Kiire leviku tõttu võib see viirus tekitada ka suuri haiguspuhanguid.

Praegu levivad inimestel H1N1 ja H3N2 ja mõlemad jagunevad veel edasi alamkategooriateks. Ühte H3N2 viiruse alamviirust, 3c3.A, pole 2020. aasta märtsist tuvastatud. Kuna H3N2 on väga mitme alamgrupiga viirus, siis oleks selle vähenemine pandeemia tõttu hea. 

B-gripiviirustel on kaks tüve, kuid sel pole alamkategooriaid. See gripiviirus on jaotatud kaheks tüveks - B/Yamagata ja B/Victoria. Peaaegu et kadunud on B/Yamagata tüvi. 

Gripiviiruste väiksem mitmekesisus oleks hea. Igal aastal teevad teadlased gripivaktsiini mitu kuud enne gripihooaja algust, et näha, millised tüved maailmas levivad ja ennustavad seejärel, millised gripitüved on eelseisval hooajal tõenäoliselt kõige tavalisemad.

Maailma Terviseorganisatsiooni loomade ja lindude gripiökoloogia uurimistöö keskuse direktor Richard Webby sõnab, et neid viirusetüüpe võib endiselt olla, isegi siis kui nendest pole ametlikele andmebaasidele teada antud. «Gripijuhtumite suur langus sel aastal toob tõenäoliselt gripi osas mõningaid muutusi, kindlasti muutub midagi mitmekesisuse mõttes, kuid kuidas ja mil määral, seda veel öelda ei oska,» lisas Webby. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles