Uuringust selgus, kuidas mõjutas koroonapandeemia noorte alkoholitarbimist

PM Tervis
Copy
Arvatavasti oli alkoholi tarvitamise vähenemise taga sotsiaalsete kogunemiste piirangud.
Arvatavasti oli alkoholi tarvitamise vähenemise taga sotsiaalsete kogunemiste piirangud. Foto: Shutterstock

Pikaaegne uuring, mis keskendus noorte täiskasvanute alkoholitarbimisele ja Covid-19 psühholoogilistele mõjudele näitas üllatavaid tulemusi, vahendab Medical Xpress

Kanadas viidi läbi ligi 500 noore täiskasvanuga uuring, milles osalejad olid vanusevahemikus 18-25. Uurijad täheldasid, et pandeemia algfaasis vähenes alkoholi joomine ja sellega seotud tagajärjed, seda nii meestel kui ka naistel. See tulemus oli üllatav, sest arvati vastupidist. 

Üllatavad olid ka täiendavad leiud, mis näitasid noorte naiste depressiooni ja ärevusnähtude sagenemist, seda meessoost osalejate puhul ei märgatud. «Need tulemused näitavad pandeemia mõjude keerukust,» ütles vanemautor James MacKillop.

Naised kogesid rohkem depressiooni

Teadlased on arvamusel, et alkoholi tarvitamise vähenemise taga olid sotsiaalsete kogunemiste piirangud. «Uuringus osalejad olid noored, kes tavaliselt pruugivad alkoholi seltskonnas,» ütles uuringu juhtiv autor ja sõltuvuste uurija järeldoktor Meenu Minhas. 

Vaimse tervise probleemid näitavad pandeemiaga seotud negatiivseid tagajärgi. Uuringus osalenud naised ületasid selgelt kliinilise depressiooni künnise. Sellest järeldavad teadlased, et naistele mõjus pandeemia raskemalt kui meestele. Selle on tinginud sotsiaalse suhtluse ja toetuse vähenemine. 

Sissetuleku vähenemine andis teise hoobi

Samuti leidsid teadlased, et pandeemiaga seotud sissetulekute vähenemine on seotud depressiooni suurenemisega. Sissetuleku vähenemine 50% ulatuses suurendas depressiooni sümptomeid märkimisväärselt. 

Teadlased peavad seda otseseks seoseks majanduslike mõjude ja vaimse tervise kahjulike tagajärgede vahel. Nad väidavad, et valitsuse strateegiad, mis pakuvad majanduslikku abi sissetuleku osalisel kaotamisel, võivad olukorda parandada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles